header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Три године мрака у Милешеви
Три године мрака у Милешеви Штампај Е-пошта
петак, 07 август 2020

 Јуче је Његово Преосвештенство Господин владика, милешевски, Атанасије Ракита прославио мали јубилеј, три године како је на трону милешевских владика. Ми би то рекли три године туге, јада и чемера. Било би добро да је то само наше мишљење, али на жалост, тако и многи верујући народ мисли.

Како је владика Атанасије одлучио да прослави свој мали јубилеј?

Свестан да га народ не воли и да га избегава у широком кругу, владика је послао допис свом свештенству и монаштву да је долазак на овај јубилеј ОБАВЕЗАН.

>>Наређује се свом свештенству да су дужни да дођу са својим породицама на прославу трогодишњице поводом Нашег устоличења у трон епископа милешевских.<<

Оно што још Атанасије Ракита тражи од свештеника, јесте и то, да су дужни да са собом доведу још најмање пет особа. Што више то боље. Они свештеници који не буду дошли очекује их укор. Многи свештеници ову наредбу нису схватили за озбиљно, тако да је само њих десетак дошло у манастир Милешеву на прославу јубилеја. Неки су дошли само са породицама, без народа, јер народ неће и не жели да чује за Атанасија Ракиту (или Ракију како га многи у Пријепољу и зову). Све укупно око шездесетак особа на овом "великом и значајном" јубилеју за Атанасија Ракиту.

После Свете Литургије уприличен је ручак у трпезарији манастира Милешеве. Након ручка следи поздравни говор владике Атанасија Раките. А у говору хвалоспев о самом себи. Како је он заслужан за обнову епархије милешевске, како је он заслужен што се гради манастирска радионица у манастиру Милешеви и он те радове нагледа и води, како је он заслужан за духовни процват у епархији итд. Простим народним језиком речено "шупља прича". Само ја, ја и ја.

А сви ми добро видимо колико се дуго гради манастирска радионица која би до сада требала бити стављена у функцију, јер ваљда вам је јасно зашто је то тако, кад се зна ко то води и нагледа радове. И сви виде какво је стање и чему то води. Оно што је занимљиво, јесте, да се народ одмах после ручка разишао и свако је отишао својим кућама, једино је Ракита са својим миљеницима Игором Е. и Гораном К. остао задњи. Требало је попити сво то вино, а уз чашу доброг вина иде и песма. Тако да је присутне госте забављао Марко Давидовић. Манастирску порту напушта нешто после дванаест часова у веома пијаном стању. Једино што је фалило на овом "великом" јубилеју јесте госпођ(иц)а Александра Јуришић. Да је још и она била присутна, па то би била права пуноћа. Јер по причи присутних, осећала се велика празнина. Грешку треба исправити!

 

Фотографија са јучерашње прославе

 

Само пре пар дана, писали смо о оном скандалу где су његови миљеници (попови) скидали голи до паса и у алкохолисаном стању изводили перформанс на вечери забаве поводом рођења детета од свештеника Небојше Ј. Не знајући ни шта га је све снашло, а уцењен од тих истих свештеника, Атанасије Ракита се затворио у двор и утеху је нашао у домаћој ракији. Ми смо то и навели у једном од наших писама које смо послали на адресу ваше редакције.

Пошто ни сам није свестан ко од њему "блиских сарадника" нама доставља информације, а знамо да редовно прати сајт "Борба за веру", Атанасије Ракита је одлучио да се више не крије по епархијском двору, већ да изађе у народ и да се понаша као да се ништа није ни десило. Окрени је плочу за 180°.

Тако је у уторак обишао радове манастирске радионице у манастиру Милешева и да би се показао као прави "домаћин", обишао је цело градилиште и фотографисао се, ни мање ни више попевши се чак и на кров манастирске радионице. Многима је то изазвало смех и лавину коментара. "Не приличи једном владики да се пење по крововима", '"изгледа као јарац са том брадом који скаче по црепу", "мора да је опет пијан па није ни свестан шта ради" итд., само су део коментари упућених на његов рачун. Али добро, због славе и популарност човек је спреман на све. Па га и ту требамо разумети. Ваљда ће некако убедити овај наш народ да га заволи. Нада задња умире.

Пошто се сам нахвалио да је добар домаћин и духовни отац, како је садашње стање у епархији Милешевској на веома завидном нивоу, а од тога ни 5% није тачно, ми га овако јавно питамо:

а.) Зашто не реши проблем сукоба свештеника из Нове Вароши Станка Б. и Радмила Ј.? Они јавно исказују нетрпељивости један према другом, не кријући своје сукобе од народа.

б.) Зашто је казнио свештенике из Нове Вароши забраном свештенодејства, а своје мињенике неће?

в.) Зашто дели свештенство и монаштво на Филаретове и себи одане?

г.) Да ли је свестан у каквом је проблему што је ставио своју жену и шурака на платни списак епархије Милешевске?

д.) Зашто се већ дуже време не служи литургија у манастиру Дубница у Божетићима?

ђ.) Како то да сада епархија Милешевска има новца да платити овај јучерашњи ручак и музичаре, а нема да плати судске трошкове које су водили против владике Филарета и изгубили?

И онда се чуди што га народ не воли и што нема ни једну лепу реч да кажу за њега. Па није овај наш народ толико слеп и глув. И птице на гранама виде лицемерство милешевског фарисеја Атанасија Раките.

 

У потпису:

Свештенство које очекује укор.

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.