header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Dementia ziziulasensis: Вартоломеј Московску патријаршију назвао непријатељем
Dementia ziziulasensis: Вартоломеј Московску патријаршију назвао непријатељем Штампај Е-пошта
четвртак, 13 август 2020
            После скандалозне изјаве да је он „отац руског народа“ (овде:), Ватоломеј је истог дана дао још једну небулозну изјаву, која несумњиво потврђује дијагнозу коју смо већ поставили српским новотарцима - Dementia ziziulasensis (овде:).

Вартоломеј је на празник Светог Пантелејмона говорио о непријатељима Матере-цркве, нагласивши да „ми имамо неблагодарну децу, али све их прихватамо с љубављу“.

Поглавар истанбулске четврти Фанар са свега неколико стотина верника, назвао је Московску патријаршију, која је прикинула евхаристијско општење с Константинопољем после његовог признавања аутокефалије украјинским расколницима,  - непријатељем и „неблагодарном децом“.

По извештавању портала Orthodox Times, Вартоломеј је говорио директно о видљивим и невидљивим непријатељима Константинопољске цркве – матере и о неблагодарној деци, која су имала корист од Константинопољске цркве, али сада је онај „Који са мном хлеб једе подиже пету своју на ме” (ср. Јн. 13,18).

„Ми имамо непријатеље, поента није у томе што их немамо, већ што их је много... – цитира поменуто издање речи патријарха расколника и јеретика Вартоломеја. Непријатељи нису само они који то говоре и које ми знамо као своје непријатеље, већ и они који уживају благодети Васељенске патријаршије, њени духовни следбеници. Тако да имамо и незахвалну децу, али све их прихватамо с љубављу“.

Поглавар Фанара је подсетио да је после давања аутокефалије такозваној „Православној цркви Украјине“, Московска патријаршија „прекинула општење с Васељенском патријаршијом, то јест са својом Матером-црквом“.

„Међутим, Васељенска патријаршија није прекинула општење с Руском Црквом. Чак и јутрос, док смо вршили богослужење на дан Светог Пантелејмона, поменули смо патријарха московског Кирила“, - додао је он.

Вартоломеј је даље нагласио да "својом љубављу, молитвом и разумевањем настављамо да прихватамо све, непријатеље и пријатеље".

Посебно је подвукао забринутост Константинопољске цркве за сваког верника "без обзира на његово / њено национално порекло, јер се она брине за духовне потребе и подршку румунских, украјинских, руских, молдавских, гагауских и, у новије време, грузијских православних хришћана који су дошли као имигранти и сада стално живе у Константинопољу, и постају стадо Мајке - Цркве."

 

Вартоломеј је умишљајући источног папу раније рекао да је Константинопољска патријаршија „од посебне вредности како за нас, грчке православце, тако и за све православне“, и „нове православне аутокефалне цркве које су од нас добиле исцељење. Нажалост, има и нерођене деце, али има и незахвалне деце, која не цене оно што су добили од Константинопоља: крштење, културу, ћирилицу и остало."

 

 

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.