header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Највећи непријатељ хришћанства данашњице – Фрањо – „Храна је божански ужитак као и секс“
Највећи непријатељ хришћанства данашњице – Фрањо – „Храна је божански ужитак као и секс“ Штампај Е-пошта
субота, 19 септембар 2020

 Оснивач Slоw Food покрета, еколошки активист Carlo Petrini у сриједу је у Италији објавио књигу Terra Futura: Dialoghi con Papa Francesco sull’ecologia integrale. Као што поднаслов говори, књига је написана на темељу Петринијевих разговорао интегралној екологији с Папом Фрањом. Интегрална екологија једна је од главних тема понтификата и централна тема четвртог поглавља Папине еколошке енциклике Laudato Si’. Према концепту интегралне екологије, све је на свијету блиско повезано, па тако и рјешења за данашње проблеме захтијевају свеобухватни, холистички поглед на ствари.

Петрини је, како је рекао, књигу написао да би популаризирао Папину иницијативу за прекидање деструктивних узорака и односа који су довели до масовне друштвене и еколошке неједнакости. 

У књизи Terra Futura разговарали су и о храни. Папа Фрањо храну је прогласио “божанским ужитком” и у томе је успоредио са сексом.  “Сврха уживања у храни је одржавање здравља,” рекао је Папа, “као што је сврха сексуалног ужитка уљепшавање љубави и јамство продуљења врсте. Ужитак долази изравно од Бога, није ни католички ни кршћански нити било чији, ужитак је једноставно божански.” Према Папином мишљењу секс, ужитак опћенито, требало би престати табуизирати како се то чинило у прошлости. “Нема мјеста зелотском морализирању које негира ужитак,” појаснио је у разговору с Петринијем, “То је погрешна интепретација кршћанске поруке.” 

 

Извор: plavakamenica.hr

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.