header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Ултра-ортодоксни Јевреји устали против корона - затварања у "другом таласу" (видео)
Ултра-ортодоксни Јевреји устали против корона - затварања у "другом таласу" (видео) Штампај Е-пошта
понедељак, 05 октобар 2020

 Izraelska policija sukobila se sa ultra-ortodoksnim Jevrejima koji prkose zaključavanju zbog Covida-19 u Bnei Braku i Jerusalimu

Nasilni sukobi izbili su u izraelskom gradu Bnei Brak i nekim dijelovima Jerusalima dok su vlasti pokušavale da primijene pravila o zaključavanju zbog Covida-19 u ultra-ortodoksnim jevrejskim zajednicama i razbiju ’ilegalna’ molitvena okupljanja.

Stotine ljudi u ultra-ortodoksnom gradu Bnei Brak prkosilo je u nedelju najnovijoj zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima i ograničavanju molitve na otvorenom za grupe od 20 i manje.

     

Kada su policajci stigli i počeli da kažnjavaju prekršioce novčanim kaznama zbog nenanošenja maski ili „društvenog udaljavanja“, neki od njih „počeli su da se opiru i narušavaju javni red i mir“, što je rezultiralo haotičnim prepirkama prema više video zapisa koji se dijele na mreži.

Uprkos naporima policije da prekine skup i najmanje 13 hapšenja, vjernici su se neprestano okupljali u sinagogi, navodi Times of Israel.

Vlasti su se suočile sa optužbama za prekomjernu silu dok su policajci snimani kako ljude guraju i bacaju na zemlju.

Sukobi su izbili i u ultraortodoksnoj četvrti Mea Shearim u Jerusalimu, gdje je policija uhapsila najmanje četiri osobe zbog „blokiranja saobraćaja i paljenja smeća“.

Drugo izraelsko zaključavanje zbog koronavirusa stupilo je na snagu 18. septembra kada je zemlja zabilježila nagli porast novih infekcija. Od nedelje, broj umrlih u Izraelu pripisan koronavirusu iznosio je 1.719 smrtnih slučajeva od oko 267.000 zabilježenih slučajeva Covida-19.

Procijenjeno je da je stopa zaraza u ultra-ortodoksnoj zajednici više od dva puta veća od nacionalnog prosjeka.

Pored novčanih kazni zbog kršenja oštrih ograničenja javnih okupljanja i sastancima sa članovima porodice koji nisu bliski, Izraelcima je takođe zabranjeno održavanje demonstracija više od 1km od svojih domova. Mjera, međutim, nije uspjela da zaustavi masovne nedeljne antivladine proteste, koji su se umjesto toga pretvorili u niz manjih demonstracija „socijalno distanciranih“ ovog vikenda.

 

Извор: "Логично.хр"

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.