header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow То и личи на њега: Уместо да осуди Шарића за отмицу, Буловић напао адвоката жртве
То и личи на њега: Уместо да осуди Шарића за отмицу, Буловић напао адвоката жртве Штампај Е-пошта
уторак, 06 октобар 2020

 Уместо да се изјасни о отмици студента који је део његове епархије, за коју је оптужен и владика Стефан Шарић, епископ бачки Иринеј Буловић се у срамном саопштењу обрушио на адвоката жртве Божа Прелевића, наводећи да он “излива отров” и води хајку против Српске православне цркве.

У саопштењу Епархије бачке, наводи се да је за случај отмице студента Академије СПЦ надлежан искључиво патријарх Иринеј, те да Буловић нема никакве додирне тачке са овим студентом.

У саопштењу се истиче како је Прелевић изрекао низ клевета на рачун Иринеја Буловића, те да је  “из само њему знаних разлога и без икакве аргументације, потпуно паушално и злонамерно, довео у везу Епископа бачког  Иринеја са актуелним оптужбама за отмицу студента Марка Жаркова против Епископа владике Стефана”.

“Истина је да се Марко Жарков овим поводом никада није службено обратио Епископу бачком нити Епархији бачкој. Једина веза између студента Марка Жаркова и епископа бачког јесте благослов за упис на Православни богословски факултет који је именовани, као кандидат са територије Епархије бачке, добио 2013. године, као и благослов за упис на Академију за уметност и конзервацију Српске Православне Цркве”, наводи се у саопштену Епархије, уз увредљиву опаску како је студент Марко Жарков схватио да “није кадар да настави започете студије, те да је Иринеј Буловић у више наврата давао благослов и стипендирао овог студента.”

“Адвокат Прелевић у служби своје истине ово, разуме се, прећуткује. Због тога је очигледно да помињање Епископа бачког Иринеја од стране Прелевића није у служби правне помоћи његовом клијенту него искључиво у циљу безочних клеветничких напада на епископа Иринеја који својим животом и часном службом у Цркви сведочи истину”, похвално ће Иринеј Буловић у саопштењу посвећеном самом себи. Аутор текста се дотакао и телевизије на којој је  Прелевић гостовао (Телевизија Нова С), наводећи да је јасно како је реч о медију “којем смета истина”.

“Потпуно је јасно и у чијем интересу је адвокат Прелевић свој отров излио баш на епископа Иринеја. Јасни су и разлози и интереси због којих је препоштени Прелевић, у свом познатом стилу још из времена неких других истрага у којима је он водио главну реч, а истина остала у мраку, приграбио себи право да ,’експертски’ коментарише односе унутар Српске Цркве и да оцењује рад њагове светости патријарха, Светог Архијерејског Синода и епископата Српске Цркве уопште. Користити ову оптужбу студента као параван за медијску хајку против Српске Православне Цркве и њеног патријарха и Синода и, коначно, против епископа Иринеја, више је него неморално и не може се назвати објективним новинарством или адвокатским заступањем интереса клијента. На делу је класична злоупотреба и медија и читавог случаја који је у надлежности његове светости патријарха Иринеја и нема никаквих додирних тачака са Епископом бачким Иринејем”, наводи Буловић у свом саопштењу, настављајући даље са оптужбама на рачун адвоката Божа Прелевића:

“Иако је Прелевићу то добро знано, он свесно обмањује јавност и доводи гледаоце у заблуду и, без икакве задршке и макар привидне пристојности, епископа Иринеја назива погрдним именима и неаргументовано, таблоидно му приписује разна непочинства. Да пласирана неистина буде уверљивија, побринула се водитељка емисије која се није оградила од изречених неистина, клевета и увреда, на шта је закон о јавном информисању обавезује. Да ли је Прелевић говорио истину о епископу Иринеју или је свесно обмањивао јавност, брзо ће се показати. Исто тако,  надамо се да ће и случај именованог студента бити што пре разрешен, а свако коме се кривица докаже бити приведен к познанију права”, поручује епископ Буловић у свом саопштењу.

Подсетимо, владика Стефан Шарић, викарни епископ патријарха Иринеја и старешина Храма Светог Саве, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, кога су 08. фебруара отела тројица мушкараца, од којих су двојица припадници Interventne jedinice MUP-a Srbije, и одвела у Батајницу, где је малтретиран и претучен. Да случај буде још апсурднији, разлог за киднаповање Жаркова је bio sukob vladike i studenta oko devojke.

 

Извор: ТВ "Нова"

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.