header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Уредништво: Коронославље траје или зашто је у Београдској патријаршији укинут СА Сабор
Уредништво: Коронославље траје или зашто је у Београдској патријаршији укинут СА Сабор Штампај Е-пошта
петак, 09 октобар 2020

 Иако канони јасно налажу одржавање Светог Архијерејског Сабора сваке године, у Београдској патријаршији је прошло и без пролећног и без јесењег. Разлози?

 

37. Апостолско правило:

"Два пута нека бива сабор Eпископа, и нека међу собом испитују догмате благочестија и решавају црквене спорове, који се истакну: први пут четврте недеље Педесетнице, а други пут дванаестог дана мјесеца хиперверетеја (октобра)."

(Ап 34; 1. вас 5; 2. вас 2; 4. вас 19; Трул 8; 7. вас 6; Антиох 20; Лаод 40; Картаг 18,73)

________________

  Статус кво одговара свим непријатељима Српске Цркве (нпр. кардиналу Буловићу, бискупу Гргуру, мајмунологу Максиму, језуити Иринеју Добријевићу, Шарићу и компанији...).

Наравно, ми знамо да би сплеткарење које је суштина наших Сабора, у саборским саопштењима било прикривено Буловићевом причом о веронауци и радовима на Храму Светог Саве, али у Београдској патријаршији, као што видимо, сматрају да ни форма функционисања СПЦ више није битна.

Изговор српских коронавераца за неодржавање Сабора је исти онај који наводи водећег руског коронаверца, патријарха Кирила, да шаље поруку свим епископима Московске Патријаршије  да нипошто не долазе да служе с њим у Тројице – Сергијевој Лаври, јер корона и даље хара.

 Тако, уместо социјалне, међу коронаверцима побеђује тзв. еклисијална дистанца – можемо да се волимо, али само на даљину, без заједничког богослужења.

Ексклузивно за читаоце „Борбе за веру“ доносимо акт Московске патријаршије о томе.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 11 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.