header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Инфографика: Најбогатији Американци током пандемије зарадили 1.000 милијарди долара
Инфографика: Најбогатији Американци током пандемије зарадили 1.000 милијарди долара Штампај Е-пошта
понедељак, 07 децембар 2020

 Богатство милијардера у САД-у сада је дупло веће од укупног богатства 160 милиона најсиромашнијих Американаца.

Амерички милијардери су током пандемије увелико повећали своје богатство.

Анализа Chucka Collinsa с америчког Института за политичке студије показала је да су амерички милијардери од марта ове године богатство повећали за 34 посто – односно 1000 милијарди долара.

То се није десило током финансијске кризе 2008. године, када је богаташима с Форбесове листе 400 најбогатијих требало три године да се поврате након великог губитка.

Анализа приказује енормно богаћење 650 људи, у времену када готово седам милиона Американаца пријети деложација након истицања мораторија крајем године.

На листи 650 америчких милијардера 47 је придошлица, док је 11 отпало због смрти или губитка богатства.

 

Маск зарадио више од 100 милијарди

Бројни су импресивни финансијски добици забиљежени током пандемије. Власник Амазона Jeff Bezos је од 17. марта до 24. новембра повећао своје богатство за 69,4 милијарди долара. Најбогатији човјек на свијету сада вриједи 182,4 милијарди долара. Убједљиво највећи добитак остварио је извршни директор Tesle и SpaceX-a Elon Musk. За вријеме пандемије он је постао богатији за 101,6 милијарди америчких долара, скочивши са 24,6 на 126,2 милијарди – повећање од 414 посто.

На листи пет најбогатијих су још суоснивач Microsofta Bill Gates, власник Facebooka Mark Zuckerberg и један од најпознатијих свјетских инвеститора Warren Buffet.

Илуструјући јаз у финансијској неједнакости у данашњој Америци, у анализи се наводи да амерички милијардери у свом посједу имају четири милијарде долара – 3,5 посто укупног богатства у приватном власништву у земљи. Богатство милијардера сада је дупло веће од богатства 50 посто најсиромашнијих Американаца заједно, што је око 160 милиона људи.

 

Извор: Институт за политичке студије, Статиста, агенције

Преузето са: "Ал Џазира"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.