header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow И јуче одржане демонстрације испред двора Иринеја Добријевића
И јуче одржане демонстрације испред двора Иринеја Добријевића Штампај Е-пошта
понедељак, 14 децембар 2020

 DEMONSTRACIJE PROTIV VLADIKE IRINEJA DOBRIJEVICA U NJU ROSELU, DRZAVI NJUJORK, 13. DECEMBRA 2020. 

Skup demonstranata je zakazan za nedelju 13. decembra u 15:00 casova na parking prostoru skole u Nju Roselu.

 Par demonstranata je nesto posle 15:00 casova otislo direktno pred rezidenciju (dvor) vladike Irineja Dobrijevica. Ulica je bila prazna, a parkiralista uz trotoar su uglavnom bila, isto tako, prazna. Tacno u 15:30 casova u ulicu su polako usla policijska kola. Parkirala se uz trotoar tacno pred kapijom rezidencije. Kola su tu stajala jedno 5 minuta i zatim polako otisla.

Nasim demonstrantima je trebalo nesto duze vremena da se okupe i organizuju za pohod na rezidenciju, pa su se pojavili tacno u 16:00 casova. Na celu, beli SUV sa upaljenim svetlima i istaknutim srpskim zastavama. Za njim impresivna kolona automobila svih boja i vrsta sa upaljenim i trepcucim svetlima, zastavama i velikim parolama. Trube besomucno. Cela ulica odjekuje. Polako voze pored rezidencije, okrecu se na kraju ulice gde je prosirena raskrsnica, i vracaju se. Tako jedno tri, cetiri puta. Bilo je 36 vozila. Onda staju, parkiraju se uz trotorat i levo i desno, ljudi izlaze i polako se okupljaju uz gvozdenu ogradu rezidencije. Nad celom grupom se vijore srpske zastave, a mnogi demonstranti i deca nose parole sa natpisima: Ne diraj nam oca Zivojina, Ne damo svetinje, Hocemo nas Odbor, Zivela Srpska pravoslavna crkva ... itd.

Odjednom se pojavljuju policijska kola i iz njih izlazi policijski oficir. Izgleda da je vladika Irinej Dobrijevic pozvao u pomoc policiju. Oficir se polako seta kroz gomilu i pita ko je vodja ili organizator. Pred njim staje Vladan i pocinju razgovor. U tom stizu jos dva policijska automobila, pa jos dva. Policajci smireni i ljubazni. Uopste ne intervenisu u odrazavanje demonstracija koje se nastavljaju na trotoaru uz gvozdenu ogradu rezidencije.

Vladan objasnjava glavnom policajcu da je zvao policiju Nju Rosela i pitao za dozvolu, za broj demonstranata, i sl. Oni su mu rekli da je za sve to nadlezan gradski dbor Nju Rosela. Objasnjava Vladan da je bezbroj puta zvao gradski odbor ali niko ne podize slusalicu, da je ostavio mnoge poruke, nikad ga nisu zvali nazad. Policajac kaze da je to verovatno zbog vikenda i korona virusa, ali da sledeci put bude uporniji. Uzeo je Vladanove licne podatke i rekao da mozemo mirno da nastavimo samo da ne blokiramo put.

Dok je policajac razgovarao sa Vladanom, demnstranti su se redjali uz ogradu i uzvikivali parole protiv vladike. Bilo ih je izmedju 50 i 60. Zatim je pred protestante izasla g-dja Katarina Savic, iz Srpskog kluba u Ridzvudu i procitala odgovor naseg izabranog Odbra tzv. poverenistvu i vladici Irineju Dobrijevicu. Kod citanja uslova postavljenih clanovima Odbora, protestanti su uzvikivali uaaa, i buuu vladiko, a kod citanja odluka odbora vikali su bravo i tapsali. 

Posle citanja saopstenja Odbora, protestanti su se vratili svojim kolima i nastavili da uz svetla, sirene, zastave i uzvike kruze oko rezidencije. Poceo je da  pada mrak pa su se nasi demonstranti polako uputili svojim kucama.

 

Grupa Sveti Sava

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.