header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow "Бионтех" упозорава на сопствену вакцину
"Бионтех" упозорава на сопствену вакцину Штампај Е-пошта
петак, 18 децембар 2020

 КВАРТАЛНИ ИЗВЕШТАЈ НЕМАЧКОГ ”НОСИОЦА НАДЕ” ЛИЧИ НА НАЈАВУ ЈЕДНЕ КАТАСТРОФЕ

Извор:  www.corodok.de, приређено од: Wolfgang Jeschke

У свом тромесечном извештају од 30. септембра 2020. године, (Quartalsbericht), компанија „БиоНТех СЕ“ на десетинама страница наводи финансијске и медицинске ризике за свој програм вакцина. То очигледно не занима ни јавност ни регулаторне установе. Невероватно брзе тврдње медија, власти и влада да је ово ”безбедни производ” је застрашујуће с обзиром на овај каталог - ево неколико одломака из тромесечног извештаја. Цитати су написани у увученим редовима.

>>Колико нам је познато, тренутно не постоји преседан у коме је ФДА, Европска комисија или било које друго регулаторно тело било где у свету одобрило продају имуно-терапије засноване на мРНA попут ове коју развијамо ... [регулаторна тела би могла] нашег кандидата за продукцију, базираног на мРНА, сматрати као један лек, не као биолошку или генску терапију, и тражити и друге додатне захтеве који су потребни за одобрење.

НИЈЕ ПОЗНАТ ПРЕСЕДАН ЗА ОДОБРЕНЕ мРНА ПРОИЗВОДЕ

Кандидати за производњу које смо развили могу бити неефикасни или само умерено ефикасни или имају нежељене или ненамерне, нежељене ефекте, токсичност или друга својства која могу спречити одобрење за тржиште, или спречити или ограничити комерцијалну употребу.

Колико нам је познато, ФДА, ЕМА или било које друго регулаторно тело није одобрило ниједну мРНА имуно-терапију као потенцијалну нову категорију терапије. Успешно откривање и развој имуно-терапија заснованих на мРНА (и других) од нас или наших сарадника крајње је неизвесно и зависи од бројних фактора, од којих су многи ван наше или њихове контроле. До данас не постоји комерцијални производ заснован на мРНА. Наши кандидати за производе, који изгледају обећавајуће у раним фазама испитивања, можда из различитих разлога неће моћи напредовати, можда ће бити застоја од стране клиника, можда ће упасти у ”колону за чекање” или неће ни изаћи на тржиште.

Тренутно, ФДА сматра мРНА производом за генску терапију. За разлику од одређених генских терапија, које неповратно мењају ћелијску ДНA и могу да изазову одређене нежељене ефекте, лекови засновани на мРНA направљени су тако да не мењају заувек ћелијску ДНA. Међутим, нежељени ефекти уочени код других генских терапија, могли би се и поред сасвим другачијег механизма, негативно одразити на приступ имуно-терапији. С обзиром да до сада није одобрен ниједан производ заснован на мРНА, пут одобрења у САД-у, а можда и у другим земљама, је неизвестан. Пут до једне индивидуалне терапије, попут наше имуно-терапије иНеСТ (Immuntherapie iNeST,) засноване на мРНА, у којој сваки пацијент прима различиту комбинацију мРНА, остаје посебно неразјашњен...

МОГУЋЕ ЈЕ ДА НЕМА ПОУЗДАНЕ СИГУРНОСТИ

Независно од варијанте, коју смо изабрали за фазу 2б/3, не можемо да гарантујемо да ће се резултати накнадних анализа података и саопштења, подударати са подацима које смо претходно објавили. Укупан број пацијената проучаваних у фази 1 је мали у поређењу са бројем који планирамо да проучавамо у фази 2б / 3 и може бити да није показатељ за сигурност или имуногеност БНТ162, у већој и разноврснијој популацији пацијената у клиничком окружењу или на великом тржишту. Исто тако, узорци серума реконвалесцената или узорци крви од људи који су се већ опоравили, који су узети за поређење нивоа антитела учесника, који су добили БНТ162,  у првој фази студија, су узети од малог броја људи и могуће је да нису репрезентативни за ниво антитела у широј популацији особа које су се опоравиле од ковида-19.

Будући резултати у клиничким испитивањима са БНТ162 могу испасти мање позитивни у поређењу са нивоима антитела у другим узорцима серума од реконвалесцената. Будући да су тестови за мерење и анализу ефикасности КОВИД-19 вакцина развијени недавно и још увек се даље развијају, укази имуногенитета и трајања имунитета уочена у нашој фази 1/2 – студија, можда неће бити меродавни показатељи да се постигла клинички релевантна крајња тачка.

МОГУЋЕ ДА НЕМА ДОКАЗА О ЕФИКАСНОСТИ

Поред тога, наша клиничка испитивања фазе 1/2 су по дефиницији тако вршена да проучавају само сигурност, а не ефикасност. Позитивни резултати ових студија 1/2 фазе не гарантују да ћемо моћи да покажемо ефикасност БНТ162 у нашој фази 2б / 3 студије. Деветог новембра 2020., ми и Фајзер смо изјавили да, БНТ162б2, која се базирала на првој привременој анализи о ефикасности, која је 8. новембра 2020. године извршена у клиничком испитивању фазе 3-студије, од једног екстерног, независног одбора за надзор података, је постигнут показатељ ефикасности против ковида-19 код испитаника који претходно нису показивали САРС-ков-2 инфекцију.

Међутим, коначна анализа из ове клиничке студије није потпуна и могла би се разликовати од ове привремене анализе, када се прикупе додатни подаци о безбедности и ефикасности. Ако не бисмо могли да докажемо сигурност или на крају довољну ефикасност БНТ162, то би могло одложити или спречити регулаторно одобрење БНТ162, и неће се моћи гарантовати да ће БНТ162 у скорије време, или чак уопште бити одобрена…

Чак и ако се добије регуларно одобрење за кандидата БНТ162, касније откривање претходно непознатих проблема повезаних са БНТ162 може довести до ограничења, укључујући повлачење производа са тржишта, и резултирати огромним сношењем одговорности (примедба: за последице) и оштетити репутацију.

НЕПОЗНАТИ ПРОБЛЕМИ, ПА ЧАК И СМРТ

Као и код већине биолошких производа, употреба нашег производа могла би бити повезана са нежељеним ефектима или нежељеним догађајима који могу варирати по тежини, од мањих реакција па све до до смрти, и по учесталости од ретких до широко распрострањених. Потенцијал нежељених догађаја посебно је акутан у онкологији, где пацијенти могу имати узнапредовалу болест, ослабљени имунитет и друге проблеме, као и добијање бројне друге терапије. Нежељени ефекти или неприхватљиве токсичности изазване од наших производа могли би довести до тога да ми, или регулаторна тела, наложимо да се прекину клиничке студије, да се успоре или скроз зауставе, и могли би довести до рестриктивног обележја или до успоравања или одбијања одобрења од стране ФДА, ЕМА или друге сличне установе овлашћене за издавање одобрења. Резултати наших студија могли би показати високу и неприхватљиву тежину и велику учесталост нежељених ефеката ...

Надгледање безбедности пацијената који примају наше производе је изазов који би могао негативно утицати на нашу способност да добијемо регулаторно одобрење и комерцијализујемо наше производе.

У оквиру наших текућих и планираних клиничких испитивања, склопили смо уговоре са академским медицинским центрима и болницама, који су искусни у процени и лечењу токсичности које се појављују у току студија, и који ће то и даље чинити. Међутим, ови центри и болнице могли би имати потешкоћа при посматрању пацијената и лечењу токсичности, због измена особља, неискуства, промена смена, броја особља или сличних проблема. То би могло довести до тежих или дуготрајнијих тровања или чак смрти пацијената, што би могло довести до тога да ми или ФДА, ЕМА или друго, слично регулаторно тело одложимо, суспендујемо или укинемо једну или више наших клиничких студија, што може угрозити одобрење.

Ми такође полазимо од тога, да би и центри, који користе наше производе, у случају да буду одобрени, на комерцијалној основи, могли имати сличних потешкоћа у опхођењу са нежељеним дејствима. Лекови који се користе у нашим центрима за уклањање нежељених ефеката, можда неће адекватно контролисати нежељене ефекте и могли би негативно утицати на ефикасност лечења. Употреба ових лекова, са новим лекарима и центрима који користе нашег кандидата за продукцију, могла би се повећати.

ЈОШ НЕОТКРИВЕНА НЕЖЕЉЕНА ДЕЈСТВА СУ МОГУЋА

Чак и ако успешно уведемо једног од наших кандидата за продукцију у/-и кроз клиничка испитивања, такве студије ће вероватно обухватити само ограничени број испитаника и ограничено трајање изложености нашем кандидату за продукцију. Као резултат тога, не можемо бити сигурни да нежељени ефекти нашег кандидата неће бити откривени када се буде применио на знатно већи број пацијената. Поред тога, могуће је, да клиничке студије нису довољне за утврђивање дејства и безбедносних последица узимања нашег производа током једног периода од неколико година.

Ако један од наших кандидата за продукцију добије одобрење за стављање у промет, а ми или неко други, касније утврдимо нежељена дејства изазване овим производима, то би могло имати бројне потенцијално значајне, негативне последице...

Поред тога, ФДА и друга, регуларна, надлежна тела су указали на то да, пре започињања накнадних клиничких студија наших кандидата базираних на мРНА основи, морамо тестове (Assays), начинити прецизнијим и детаљнијим, како бисмо дејство једне одређене дозе нашег производа, могли измерити и предвидети. Свако отезање код прецизирања и усавршавања тестова, која су за ФДА или друга регуларна надлежна тела прихватљива, могло би одложити започињање будућих клиничких испитивања. Поред тога, ФДА или друга надлежна тела, могли би да се не сложе са нашим начином извођења клиничких студија и нашим тумачењем добијених података, или да промене захтеве који су потребни за одобрење, чак и након провере и коментарисања наших клиничких испитивања ...

Могуће је да, резултати претходних студија и тестова са нашим кандидатима нису меродавни за будуће резултате у испитивању.

Успех у пре-клиничким студијама и раним клиничким студијама није гаранција да ће наредне клиничке студије бити успешне. Читав низ компанија у био-технолошкој и фармацеутској бранши претрпеле су значајне неуспехе у клиничким испитивањима, чак и након позитивних резултата у претходним пре-клиничким или клиничким испитивањима.  Ови неуспеси су, између осталог, узроковани пре-клиничким знањем, стеченим током текућих клиничких испитивања, као и запажањима у вези безбедности или ефикасности у клиничким испитивањима, укључујући и претходно не пријављене нежељене ефекте. Упркос могућим обећавајућим резултатима у претходним студијама и испитивањима, не можемо бити сигурни да нећемо претрпети сличне неуспехе. Чак и кад се наша клиничка испитивања заврше, резултати можда неће бити довољни за добијање регуларног одобрења за наше кандидате. Поред тога, резултати наших пре-клиничких студија можда нису релевантни за резултате клиничких студија на људима. На пример, наши тумор-специфични, имунолошки кандидати као и сви наши будући кандидати , могу код пацијената показати другачија хемијска, биолошка и фармаколошка својста од оних у лабораторијским студијама, или могу на непредвидив или штетан начин ступити у интеракцију са људским биолошким системима. Кандидати за продукцију у каснијим фазама клиничких испитивања, нису могли показати жељена фармаколошка својства или карактеристике безбедности и ефикасности, иако су прошли пре-клиничка и почетна клиничка испитивања. Чак и ако смо у могућности да започнемо и довршимо клиничка испитивања, резултати можда неће бити довољни за добијање регуларног одобрења за наше кандидате...

 

Процеси производње наших кандидата су нови и сложени. Не постоје имуно-терапије које су комерцијализоване или произведене у једном таквом обиму. Због новијег начина ове технологије и ограниченог искуства са великом производњом, могли бисмо наићи на потешкоће при производњи, пуштању производа у промет, року употребе, испитивању, начину чувања или са ланчаном расподелом и доставом.Те потешкоће могу настати из различитих разлога, укључујући, али не ограничавајући се на, сложеност велике серијске производње, кварења постројења, избор и квалитет сировина и адитива, поступке аналитичког испитивања и стабилност продукта.

У настојању да оптимирамо својства производа, ми смо у прошлости, а могли би и у будућности извршити промене нашег кандидата у односу на услове производње, као и дефиниције и услове у вези стабилизације.

То је у прошлости довело, а може и у будућности довести до тога, да морамо више пута испоручивати ако је продукт недовољно стабилан код дугог складиштења и код недовољне испоруке исте серије из пре-клиничких и клинчких активности. Недовољна стабилност или рок трајања кандидата, могла би изазвати код нас или наших партнера, значајан застој у даљим испитивањима, или нас натерати да започнемо ново клиничко испитивање са ново-формулисаним леком, јер би нам тада требали нови, додатни пре-клинички и клинички подаци…

Процес за производњу мРНК кандидата је сложен, и може, ако продукт није развијен и произведен под добро контролисаним условима, негативно утицати на фармаколошку активност. Поред тога, још никад нисмо производили имуно-терапије у комерцијалним размерама. Могли би наићи на потешкоће при побољшању процеса производње, што би се могло одразити на на клиничку и комерцијалну испоруку.

Поред тога, код индивидуалних терапија, могли би наићи на проблеме са благовременом и ефикасном производњом продукта, јер се такве терапије морају производити на захтев, што би се могло одразити на клиничку и комерцијалну опскрбљеност.

(примедба: изрази као што су ”наши кандидати”, ”кандидати за производњу”, ”производи” односе се на вакцину)

 

Превод са немачког и приређивање за "Борбу за веру": Данијела Брунер

Обимнији чланак и цитати на: www.corodok.de

БиоНТех извештај: Der BioNTech Quartalsbericht findet sich hier.

Извор:https://laufpass.com/pharmaindustrie/

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.