header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Николај Бурљајев: По култури је нанет моћан удар
Николај Бурљајев: По култури је нанет моћан удар Штампај Е-пошта
петак, 01 јануар 2021

 Одлазећу 2020. годину многи ће запамтити као преломну годину

"Руска народна линија" поставља традиционално питање ауторима текстова о утисцима протекле године. "Како би Ви окарактерисали 2020. годину?

Које догађаје и трендове би, као главне, одредили за протеклу годину? Шта очекујете од 2021. године?" - на ова питања одговара народни уметник Русије, копредседник Јавне Палате Савеза Држава Русија-Белорусија, члан Патријаршијског савета за културу (основан 5. марта 2010 од стране Синода РПЦ) , председавајући Међународног Словенског форума уметности "Златни Витез" (на коме су и многи наши уметници наступали и добијали награде - прим.прев.) Николај Петрович Бурљајев:

Одлазећу 2020. годину многи ће запамтити као преломну годину. Али, тек ће будућност показати у коју страну је отишао овај прелом.

Веома је упозоравајућа ситуација у вези с тзв. пандемијом, под чијим покрићем су извршена нека довољно глобална дешавања. Нанет је удар не само по економији него и по култури. Сви ми, културни посленици, осетили смо тај удар на себи.

На државном нивоу било је предвиђено финансирање разних програма, између осталих и форума "Златни Витез". Међутим, остало је неколико дана до краја (грађанске, прим. прев.) Нове године, али новац до нас није дошао.

Било је застоја на свим етапама. Шта се дешава? Не знам. Како ћемо преживети ако чиновници наставе одуговлачење исплату буџетних средстава? Форуми су одржани а новац није исплаћен. Нисмо исплаћени за четири форума "Златног Витеза", које смо успели, неким чудом, да одржимо у септембру, октобру и новембру: кино, позориште, литература, музика, сликaње. Четири огромна форума! По култури је нанет моћан удар. Управо у 2020. години цела држава је чула реплику Германа Грефа о томе да људима није потребна култура, јер тада ће њима бити тешко управљати: "Чим прости људи схвате основу свога Ја, самоидентификујући се, онда ће управљати, тј. манипулисати њима бити веома тешко" (наглашавање преводиоца, и још о значају културе видети у чланку бр. 13512 од 29.10.2020., Татјане Грачове: "Света Русија против Хазарије", где је култура смештена одмах испод религије, у подели свештене државности на девет подпространстава на која ударају сатанске силе. А о главном удару на Православље, и унутрашњем и спољашњем, грубом силом, "Борба за Веру" редовно извештаванапомена преводиоца).

И на дај Боже, да прелом буде у правцу уништавања културе. Тада ће наступити крај.

Желим читаоцима РНЛ да не губе осећања оптимизма, радости, да говоре истину гласно, отворено и без увијања, да иду храбро напред! Русија је прелепа, самодовољна, огромна, људи су предивни! Иако их опијају и погружавају, путем телевизије, у очајање и у осећање да су олош. И поред свега постоји осећај правде у срцима људи, као што је писао М. Љермонтов. И ја се надам, да ће осећај правде помоћи нашој држави да опстане и постане пример целом свету.

 

Превод са руског за "Борбу за веру": В.Ј.

Извор: https://ruskline.ru/news_rl/2020/12/28/po_kulture_nanesen_mownyi_udar

Последњи пут ажурирано ( петак, 01 јануар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.