header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Тамара Карамазова: Сбер(банка) укључује Владу Русије у свој (еко)систем
Тамара Карамазова: Сбер(банка) укључује Владу Русије у свој (еко)систем Штампај Е-пошта
среда, 13 јануар 2021
            После низа неуспеха шеф Сбер банке Герман Греф се досетио како да упеца на технолошку "удицу" целу руску Владу. Чиновници су изабрали Сбер банку да сазда и буде оператор највећег система државних података и услуга – платформе „Гостех“. Фактички сваки грађанин Русије ускоро ће постати клијент Сбера и од рођења ће почети да му доноси приход.

Картица Грефа

Систем „Гостех“ је реванш Грефа за неуспех другог државног пројекта, кога је активно лобирао Сбер,  - пуштање у оптицај „Универзалне електронске карте“ (УЭК). Одговарајућу кампању Државна банка је започела још 2010. године: претпостављало се да ће од 2014. године сви грађани државе добити ове карте, без изузетка.

   У том пластичном правоугаонику планирала су се објединити сва државна документа (пасош – лична карта, обавезно медицинско осигурање, идентификациони број пореског обвезника, пензионерска легитимација итд.) и направити од њега једини кључ за државне услуге, укључујући у карту за превоз. Осим тога, картица је требала да замени и болничку документацију и лекарске рецепте; такође је садржала и електронски потпис власника. Сбер банка је планирала да заради на томе – УЕК је, такође, била и права банковна картица са свим облицима платежних услуга.

И зарада се очекивала, веома значајна: све приходе од пројекта је узимала себи Сбер банка а за пуштање у оптицај и одржавање карте плаћале би регионалне власти.

Такође „Универзална електронска карта“ је властима испостављала рачуне за право коришћења логотипа и дизајна, вођење регистра картица, прикључење систему УЕК, њихову подршку итд. Наравно, то је и био један од узрока пропасти пројекта: без обзира на донети федерални закон, регионални субјекти нису журили са пуштањем у оптицај и издавање УЕК својим житељима већ су промовисали своје, регионалне пројекте – на пример московске карте. Као резултат, после неколико година било је издато свега око 700 хиљада картица УЕК, а губитак Грефа је био више од 3 милијарде рубаља (око 33 милиона евра).

После увођења санкција УСА против РФ, 2014. године Греф је покушао да оживи пројекат у виду националног платежног система, али Елвира Набиулина је забила последњи ексер и поклопац сандука УЕК.

Последњи ексер у поклопац сандука УЕК закуцала је председавајућа Центробанке Елвира Набиулина. После тога како су САД увели санкције против руских грађана и организација, а међународни платежни системи „Visa и Master Card“ заблокирали картице у неколико руских банака одједном, Греф је покушао да реанимира пројекат као национални платежни систем – осигурање од западне блокаде. Иако су његову идеју у целини одобрили, „Центробанка“ је била радија да изгради национални платежни систем од нуле, без учешћа развоја Сбера. И тако се, од 2017. године, УЕК више не издају. Њихово место (истина, без држаних услуга и других сервиса УЕК) заузела је картица „Мир“ (свет), која је обавезна својим успешним решењем да буџетским корисницима (чиновницима, пензионетима и другим) служи за исплате искључиво преко ње.

„Гостех“ уместо УЕК

Опекавши се на картицама, Сбер је замахнуо на интеграцију у само срце сопственог левијатана – државне ИТ системе. Средином априла 2020. године он је први пут представио Влади Русије концепцију „Гостеха“ као једину дигиталну платформу за узајамно дејство грађана и бизниса са државом. На тај начин, опет сви житељи Русије падају под капу Сбера – само што ће он зарађивати пружајући не банкарске услуге већ државне.

При томе ће држава платити банци и за развој платформе: први, експериментални систем ће коштати 900 милиона рубаља (приближно 10 милиона евра). За развој целе платформе, по мишљењу стручњака, биће потребно десетине милијарди рубаља (стотине милина евра). У пробној верзији биће представљени сервиси издавања државне имовине и катастарских непокретности, а такође и систем дигиталне полисе обавезног медицинског осигурања.

 Претпоставља се, да ће се убудуће под „Гостехом“ наћи све остале услуге, не само за грађане него и за бизнис – укључујући регистарцију и државну подршку предузећима. Фактички цела државна машина биће интегрисана у (еко)систем Сбера, који може затворити у себе пружање финансијских услуга, услуга везе, осигурања и других производа као веза државе са грађанима и бизнисом. И одрећи се понуде Сбера постаће проблематично: све државне услуге физички ће се налазити у ЦОД (центар за обраду и чување података) банке, под њеном технолошком контролом.

 У рукама Грефа наћи ће се не само дигитални пасоши свих грађана Русије, него и сав њихов живот – почевши од школе па све до пензије.

Било каква веза с државом биће закључена државном банком: полазак на факултете, подношење захтева, наплата дугова. Влада суштински скраћује време и расходе на развој сваког новог система.

 Питамо се, ко ће кога контролисати после увођења „Гостеха“ – Сбер Владу или Влада Сбер?

Извор: https://ruskline.ru/

 

Герман Оскарович Греф, рођен 08.02.1964.г. у селу Панфилово (Павлодарска област), у породици етничких немаца, од оца инжењера и мајке економисте. По вероисповести је протестант. Уписао факултет међународних економских односа на МГУ (Московски државни универзитет) а онда се после прве године, по неким изворима, исписао. По другим изворима, он и прва жена давали су испите на Омском државном универзитету али без великог успеха. Од 1982-1984 служио је војску у једној врсти специјалних јединица. 1990. године завршио је правни факултет на Омском државном универзитету и остао да ради као предавач. 1993.године завршио последипломске студије на првном факултету у Санкт-Петербургу где му је научни ментор био Анатолиј Собчак (градоначелник Лењинграда од 1991.г. чијом заслугом је преименован у Санкт-Петербург, значајна политичка личност, пријатељ В.В. Путина који је касније, такође, био градоначелник Питера, како се популарно зове Санкт-Петербург, а из кога је била и већина политичара око Путина током његовог успона. Собчак је активно учествовао у писању новог Устава РФ). Греф је дисертацију одбранио 2011. Године (тема: «Развој и перспективе структурних институционалних реформи у руској економији»). Председник Управног одбора "Сбер банке" Русије од 2007. године (Извор: "Wikipedia").

 

      Елвира Сахипзадовна Набиулина, рођена 29.10.1963.г. у граду Уфа, у конзервативној татарској породици, од оца возача и мајке техничара. Од детињства била марљива и способна па је средњу школу завршила с одличним успехом 1981. године. Затим је прешла у Москву на водећи универзитет у држави «Ломоносов» где је дипломирала економију са највећом оценом 1986. године. Затим уписала последипломске студије, завршила их, написала завршни рад и одустала од његове одбране али је имала истраживачке радове. Школовање је наставила на престижном универзитету Јејл кога је успешно завршила 2007.г. Поред тога прошла је и специјални програм за менаџмент и лидерство у САД. Сматрају је "сивим кардиналом" Германа Грефа. Подржавала је повећање старосне границе за пензију 2018.године тврдећи да ће та мера позитивно утицати на тржиште рада. Такође сматра да Централна банка РФ мора "схватити" као институција независна од Владе, од политичког утицаја, али потчињена телу одговорном парламенту. (Извори: "Wikipedia" i sajt "mainfin.ru").
 

 П.С. Центрлна Банка РФ се не налази под контролом државе већ по контролом "Банке за међународна поравнања" у Базелу (тзв. "мајке свих централних банака") у коју се ЦБ РФ "укључила" 1996. године под притиском САД. Американци су раних 90-их и написали устав Русији и у њега унели клаузулу да ЦБ РФ мора да буде издвојена из државне власти. То је био један од највећих удара на руски суверенитет. Под "контролом" ЦБ РФ налазе се златне и девизне резерве Русије. Елвира Набиулина два пута годишње одлази у Базел (из интервјуа Др. Ивана Пајовића на ЈТ каналу "Балканска оштрица").

 

Превод са руског за "Борбу за веру": В.Ј.

Последњи пут ажурирано ( петак, 15 јануар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.