header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Расуђивање читаоца: Зашто Православље није религија него вера?
Расуђивање читаоца: Зашто Православље није религија него вера? Штампај Е-пошта
уторак, 23 фебруар 2021
          Религија је реч узета из латинског језика. На латинском "Re-ligio" значи: поново се повезати, обновити прекинути контакт.

Сва филозофска и духовна учења током историје људског рода, у суштини говоре о обнављању прекинуте везе са "вишом силом" или са "вишим силама", то јест, са бићем или са бићима који су изнад човека, са неким ко је паметнији и моћнији од људског бића.

Кад то схватимо то јест По-Верујемо, требало би да дођемо до закључка да религија не мора да значи обнављање везе са једним Свемогућим Богом, него може бити и успостављање односа са неким створеним бићима која имају већу свест и знање од човека. На пример, са демонима.

Са друге стране, вера је потпуна сигурност нашег УМА да смо деца ЈЕДНОГ Свемогућег Бога који је наш Отац и који нас бескрајно воли. Зато што нас толико воли, дао нам је слободу. Слободу да се побунимо против Њега ако то хоћемо. И хтели смо, побунили смо се против Извора Живота и логично, добили смо смрт. Све је то игра слободе и послушности Оцу.

Иако смо изабрали побуну против Живота - Бога Свемогућег и на тај начин изабрали смрт, још увек имамо слободу да променимо своју одлуку и изаберемо да поново успоставимо савршену везу са својим Творцем преко Његовог Сина Исуса Христоса и Духа Светога, Амин.

 

Вељко Ужичанин

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.