header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Још једно ватиканско лудило
Још једно ватиканско лудило Штампај Е-пошта
понедељак, 21 јун 2021

 Папа Фрања предложио је Роберта Шумана, француског државника и једног од оснивача модерне Европе, за свеца

Овај предлог је и признање папе Фрање Шуману и једна од раних фаза у дугом процесу који води ка канонизацији овог француског политичара за коју се већ више деценија залаже француски католички Институт Свети Беноа, преноси Танјуг.

У саопштењу Ватикана се наводи да је папа одобрио декрет којим признаје херојска дела Шумана који је преминуо 1963. године.

Био је француски премијер и министар спољних послова непосредно након Другог светског рата и имао је улогу у оснивању НАТО-а.

Током 1950. године предложен је „Шуманов план” за угаљ и челик који је прерастао у Европску економску заједницу 1957. године, а потом и у ЕУ 1993. године.

Шуман је рођен у Луксембургу, али је политичку каријеру градио у Француској.

Био је посланик демохришћана у француском парламенту од 1919. године, а немачки Гестапо га је ухапсио 1940. године након окупације Француске.

Шуман је успео да побегне из нацистичког затвора 1942. године када се прикључио француском Покрету отпора, а после Другог светског рата био је на функцијама министра спољних послова, финансија и правде, а од новембра 1947. до септембра 1948. године био је на челу француске владе.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 21 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.