header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Саопштење Грузијске Цркве поводом нереда изазваних најавом тзв. „параде поноса“ у Тбилисију (видео)
Саопштење Грузијске Цркве поводом нереда изазваних најавом тзв. „параде поноса“ у Тбилисију (видео) Штампај Е-пошта
среда, 07 јул 2021

 Одговорност за нереде сносе организатори ЛГБТ параде

           Акти насиља који су се догодили током протеста против ЛГБТ параде у Тбилисију подлежу безусловној осуди, али су били неизбежни, сматра Грузијска Православна Црква (ГПЦ).

Грузијска Црква истовремено осуђује сваки акт насиља, али организатори су првенствено одговорни за нереде у Тбилисију због ЛГБТ марша. Ово се наводи у изјави објављеној на веб страници Патријаршије Грузије 5. јула 2021. године.

У ГПЦ су изразили забринутост повређевањем људи током протеста. Притом су истакли да су раније више пута публиковали изјаве у којима се позива на мир, јер „насиље је неприхватљиво и заслужује осуду, без обзира одакле долази; стога ће првенствено реаговање бити према свештенству које подстиче на насиље, ако такво постоји“.

Најављени марш био је пропаганда нетрадиционалног начина живота и „садржао је знаке моралног, психолошког и идеолошког насиља над нашим становништвом и наредним поколењима, што је неизбежно изазвало оштру реакцију“, наводи се у саопштењу Патријаршије. Црква је на ово упозорила и затражила да се уздржи од подршке акцији како би се избегли очекивани немири и сукоби, али „нажалост, игнорисано је и наше и мишљење народа“.

Такође, Патријаршија је цитирала одредбе Европске конвенције за заштиту људских права које се односе на слободу окупљања, напомињући да, према документу, „остваривање ових слобода, које намећу дужности и одговорности, може бити подложно одређеним формалностима, условима, ограничењима или санкцијама предвиђеним законом и неопходним у демократском друштву у интересу националне безбедности, територијалног интегритета или јавног поретка“.

 Сматрамо да, заједно са другима, одговорност за оно што се догодило, пре свега, лежи на организаторима Тбилиси прајда“, који су, не узимајући у обзир реалност у земљи, прво планирали, а затим нису одустали од догађаја, чиме су западне вредности изложили ризику дискредитације. Током протеклих деценија, земља је доживела многа искушења; претрпела грађански рат, крајње сиромаштво, политичке несугласице, али се није могла помирити са миралним пропадањем“, нагласили су у ГПЦ.

У закључку, Грузијска патријаршија је истакла да вишеструки покушаји оптуживања Цркве за ескалацију проблема не одговарају стварности, истичући да је „наш циљ служити Богу и свом народу. Благодаћу Господњом не издајемо овај пут и надамо се да ће међународна заједница разумети наш став. Бог је са нама!".

Став Цркве изречен је и на молитвеном скупу у Тбилисију, који је Патријаршија организовала како би изразила миран протест против ЛГБТ „параде поноса“.

Увече 5. јула, местобљуститељ патријарашког трона митрополит Шио одржао је молебан испред цркве Кашујетске цркве Светог Георгија Победоносца у авенији Руставели, где је планирана поворка, након чега се обратио присутнима, преноси Патриархия. ru. Архијереј је нагласио да Црква осуђује све акте насиља, „али упозорили смо организаторе овог догађаја и власти, да ће то бити неизбежно, будући да је народ био испровоциран, то је био морални и идеолошки притисак на наш морал и савест“.

Местобљуститељ Патријарха Грузије нагласио је: колико код покушаја буде да се одржи такав догађај, исто толико пута ће се људи ујединити да би то спречили. Такође, како би избегао такве немире, предложио је размишљање о томе како законски изразити концепт вређања верских и националних осећања.

 

Противници „параде поноса“ отишли ​​су до зграде парламента и до канцеларије „Тбилиси прајда“. Неколико учесника акције попело се на балкон зграде, срушило окачене дугине заставе и спалили их, јавља Први канал грузијске ТВ.

Иначе, најављени ЛГБТ марш није одржан у Тбилисију. Организатори су 5. јула 2021. године увече издали саопштење у коме су рекли да одустају од одржавања "параде" после масовних нереда који су се догодили у престоници Грузије.

„У име "Тбили прајда" желимо да изјавимо да се данас неће одржати марш достојанства под слоганом „За солидарност“. Власти не само да нису обезбедиле сигурност квир заједнице и наших присталица, већ су нас својим енергичним поступцима спречиле да остваримо своје право на окупљање“, рекли су организатори, оптужујући власти и Грузијску патријаршију да подржавају насиље над ЛГБТ заједницом.

У "Тбилиси прајду" су обећали да ће наставити „борбу за достојанство, ово је неповратан процес“. Они су протестне акције које су се  одвијале на улицама Тбилисија назвали „објављеним ратом против цивилног друштва, демократских вредности и европског курса земље“. 

 

Приређивач: "Борба за веру"


 

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.