header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Рокер с рокерима
Рокер с рокерима Штампај Е-пошта
четвртак, 29 јул 2021

 Susret episkopa Jovana s Laibachom

Pakračko-slavonski episkop Jovan, na poziv Labin Art Expressa, posjetio je Labin gdje se susreo s članovima kultne slovenske grupe Laibach o kojoj je svojevremeno puno pisao


Vladika pakračko-slavonski Jovan prošli tjedan je boravio u Labinu na poziv Labin Art Expressa (L.A.E. XXI.). Tom prilikom posjetio je više rudarskih i drugih industrijskih lokaliteta na Labinštini kao što su Koromačno, Bršica, Krapan i Raša, pri čemu su ga naročito impresionirali DKC Lamparna, obnovljeni labinski šoht (okno) i crkva Sv. Barbare, ali i Raša.

"Raša nas podsjeća na punoću života. Ako se osvrnemo oko sebe, možemo vidjeti da su stanovnici preživjeli nedavni lockdown s najmanjom mogućom štetom zahvaljujući tome što je netko još tridesetih godina prošlog stoljeća pri njenoj gradnji razmišljao o svemu što je potrebno za porodicu", rekao je vladika Jovan koji je u pratnji ravnatelja Vedrana Kosa obišao i postav Narodnog muzeja Labin, uključujući i samostalnu izložbu Damira Stojnića.

Episkopa je fascinirala bogata povijest grada, a posebno se zanimao za dio postava vezan za rudarstvo, Labinsku republiku i partizane. Za vrijeme obilaska snimljeno je i nekoliko njegovih fotografija s vodstvom Deanom Zahtilom i Damirom Stojnićem te s članovima grupe Laibach.

Kako su naveli iz vodstva L.A.E.XXI.. vladika Jovan najveći je stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust, koordinator Odbora SPC-a za Jasenovac, njen predstavnik u Jeruzalemu te u posebnoj komisiji pri Vatikanu za diskusiju o Alojziju Stepincu, dobitnik je nagrade Matice srpske za rad "Crno sunce i oko njega krug" o jednoj nepoznatoj pjesmi Miloša Crnjanskog te prestižne nagrade Golda Meir koju je dobio u Jeruzalemu gdje je magistrirao historiografiju Holokausta u Jugoslaviji.

Hrvatskoj i široj javnosti poznat je i po svom djelovanju na području underground i pop kulture u Jugoslaviji. Početkom 80-tih, ovaj rođeni Zeničanin, u Bosni i Hercegovini objavljivao je prve članke o Laibachu te prisustvovao njihovim koncertima u Ljubljani, da bi se kasnije afirmirao kao glazbeni novinar i pisac s posebnim interesom za rad kultne britanske grupe Joy Division, za koju kaže da mu je, uz padobranstvo kojim se i danas aktivno bavi, u potpunosti promijenila život.

Aktivno je bio uključen u hrvatsku umjetničko-glazbenu skupinu NEP/Nova Evropa, koja je nedavno bila predstavljena retrospektivnom izložbom u Galerijama HUiU te Makina u Puli, a imao je i jednu od ključnih uloga u makedonskim glazbenim projektima Aporea i Anastazija. Kao vladika, on se i tri decenije kasnije nastavlja zanimati za alternativnu umjetnost i glazbu, ugošćujući brojne predstave i predavanja u svom sjedištu u Pakracu te surađujući s brojnim kulturnim centrima regiji. Tako je 2001. osmislio i realizirao CD kompilaciju "Pesme istoka i zapada" s brojnim alternativnom i rock grupama koje su skladale pjesme na stihove vladike Nikolaja, a 2016. održao je u Zagrebu predavanje na temu biblijskog jezika u pop kulturi.

 

Извор: https://www.portalnovosti.com/

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.