header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow "Сатанинине патике" се повлаче са тржишта
"Сатанинине патике" се повлаче са тржишта Штампај Е-пошта
среда, 04 август 2021
           Компанија МСЦХФ са седиштем у Бруклину која је на тржиште изнела „Сатанине патике“ са људском крвљу сложила се да повуче производ услед нагодбе са компанијом „Најки“. Обућа са сатанским мотивима изазвала је негодовање и побуну на друштвеним мрежама, али и привукла пажњу „Најкових“ адвоката.

„Најки“ је у четвртак објавио да је постигао договор са компанијом „МСЦХФ продукт студио“, која је сарађивала са репером Лил Нас Иксом на креирању лимитиране серије „Сатаниних патика“ – модификација „најки ер макса“ из 1997. године, али са темом ђавола, где је ваздушни ђон напуњен црвеним мастилом са једном капи људске крви. „Украшене“ су пентаграмима и исписане библијским мотивом „Лука 10:18“, референцом на библијски стих који алудира на Сатанин пад с неба. По цени од 1.018 долара направљено је само 666 пари патика.

Модел је постао популаран, мада је привукао и пажњу „Најкијевих“ правника. МСЦХФ је на моделу задржао „Најкијев“ логотип „свош“, што је навело компанију да поднесе тужбу за кршење права својине, prenosi РТ.

„Најки“ је у тужби тврдио да ће патике са провокативним темама вероватно „изазвати забуну и створити погрешну асоцијацију“.

Према постигнутом поравнању, МСЦХФ ће извршити добровољни опозив и понудити пуни повраћај новца купцима.

У изјави, „Најки“ је поновио да су патике пуштене у промет без њиховог одобрења и да се рефундација нуди „како би се (патике) уклониле из промета“. Међутим, „Најки“ није открио даље детаље о нагодби. У својој тужби компанија је захтевала да МСЦХФ уништи све преостале „Сатанине патике“, као и све друге модификоване производе који носе њихов логотип.

Прошле недеље је савезни судија наложио МСЦХФ-у да заустави испоруку патика док се не реши тужба. На несрећу „Најкија“, нестрпљиви купци веć су уграбили све осим једног пара, а многи су већ били послати поштом. Последњи пар требало је да добије насумице одабрани купац, а њега би бирао репер.

Патике су покренуле мноштво реакција и изазвале буру на друштвеним мрежама. Контроверзи је допринела чињеница да се пуштање патика поклапа са новим muzičkim video-spotom repera Lil Nas Iksa, у којем геј репер „иде у пакао и игра плес у крилу Ђавола“.

Музички уметник осудио је „Најки“ због тужбе прошле недеље, оптуживши компанију за напад на слободу изражавања и повлачења његових „Сатаниних патика“.

 

Повезани текстови:

- Небојша Малић: Куда иде Америка: Од молитве богу Астека у школама до сатанистичких патика (фото) 

- Сатанизам: Фабрика Nike производи “Исусове патике“: миришу на тамјан, а у ђону је света вода 

Последњи пут ажурирано ( среда, 04 август 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.