header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Велики си Господе и чудесна су дела Твоја и нема те речи која ће бити кадра да опева чудеса Твоја!
Велики си Господе и чудесна су дела Твоја и нема те речи која ће бити кадра да опева чудеса Твоја! Штампај Е-пошта
петак, 13 август 2021

У пожарима у Грчкој догодила се три чуда!

(видео)

Током великих и разорних шумских пожара који су протеклих дана пламтели у Грчкој, догодили су се чудесни догађаји, о којима сада говори цео православни грчки Интернет. Детаље о томе шта се догодило испричао је на свом блогу на YouTube свештеник Георгиј Максимов.

Он је навео два случаја која су се догодила у различитим деловима Грчке 7. августа.

     

Први – на језеру Маратон на североистоку Атике. Тамо, на простору огромне изгореле шуме, открили су комад земље потпуно нетакнут ватром - место на коме се налази православна црква Свете Тројице.

Грчки свештеник који је тамо дошао изјавио је: „Све је спаљено, а око цркве чак и лишће није опаљено. То што се овде десило је немогуће – то је искључиво чудо. Храм је нетакнут, нема чак ни гарежи“.

  

Други случај догодио се на острву Евија, и њега називају чудом  Светог Јована Руса. Тамо су дуго беснели пожари, људи су евакуисани. Стотине ватрогасаца покушало је зауставити пожар, локално становништво активно им је помагало, али се ситуација наставила погоршавати. Ватре су се приближиле селу Прокопион, где се налазио храм с моштима Светог Праведног Јована.

   

По исказу настојатеља храма у Прокопиону о. Николаја,  они су добили наређење да евакуишу насеље. Било је мало времена, жене са децом нису имале времена, а мушкарци су узели моторне тестере - колико су им снага и могућности дозвољавале, почели су да стварају појас за заштиту од пожара. У том тренутку, митрополит Халкиде је позвао свештеника и рекао: „Молим те, чедо моје, знам да ће бити тешко узети свечеве мошти са његовим кивотом у сатима предвиђеним за евакуацију. Молим те: изнесите бар малу икону и обавите малу литију у Прокопиону са молитвом “.

     

„Сви смо одмах оставили моторне тестере, отишли ​​у цркву, узели велику чудотворну икону Светог Праведника Јована, честицу светих моштију са олтара и од 21 сат започели литију са молитвама око насеља Прокопион. У 22:15 завршили смо и цело вече и ноћ су били мучни, јер смо сви бдили и чекали. Речено нам је да се ватра приближава селу, око 3 сата ујутро полицијска патрола је поново почела да најављује евакуацију. Последњи становници су почели да одлазе.

И одједном, о чудо! -  сат касније облак је прекрио Прокопион. Још је била ноћ и мислили смо да је то дим од пожара. Међутим, почела је киша, и то не само киша, већ пљусак, и то баш такав и онолико колико је било довољно да се околина села засити влагом. Било је то велико чудо, сви смо плакали, изашли на улице, славили Бога и Светог Јована Руса. То је чудо, овде нема кише више од месец дана, а ни у једној прогнози није било речи о киши “, рекао је настојатељ храма у Прокопиону.

Свештеник Георгиј Максимов приметио је да у овим тешким временима Господ не оставља православне Грке без посебних пројава Свог старања и објаснио да је ова два догађаја показао као „подсетнике да, упркос нашим данашњим православним, благо речено, несавршеностима, Господ нас не остављајте, Бог је близу и нека је благословено име Господње“.

Причи јереја Георгија Максимова желели бисмо да додамо још један случај са манастиром Преподобног Давида Евијског на острву Евија, који је чудом преживео пожар. Ватра се већ приближила манастиру, али се у последњем тренутку повукла.

   

   

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

 

Извор:"Борба за веру" / rua.gr/

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 13 август 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.