header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Проф. др Бјелаковић: Ништа се не зна о касним реакцијама на вакцине!
Проф. др Бјелаковић: Ништа се не зна о касним реакцијама на вакцине! Штампај Е-пошта
четвртак, 16 септембар 2021

 Сама студија Фајзера показала је да око 80% деце има ране нежељене реакције. Такође је прилично висок проценат деце с тешким нежељеним реакцијама 0,4%. Поражавајуће је да произвођач вакцине практично не сноси никакву одговорност.

– Докторе Бјелаковићу, дозволите ми да Вас представим нашим читаоцима. Ви сте педијатар на Клиници за дечије интерне болести и Професор на Мединском факултету у Нишу (МФУН), уједно сте и гостујући професор на Универзитету Сапијенца у Риму и председник Удружења за превентивну педијатрију Србије. Сматрам Вас једном од компетентнијих особа да помогнете око неких недоумица о потреби вакцинације деце против ковида 19 и хвала Вам што сте пристали да дате интервју за наш портал.

Хвала и Вама на позиву. С обзиром на осетљивост теме нагласио бих претходно само да ћу изнети мој лични став и професионално убеђење, које не мора да одражава и ставове институција у којима сам запослен.

– До сада нисмо имали пуно прилике да вас видимо и чујемо у медијима, зато је за наше читаоце веома важно Ваше мишљење као Педијатра о актуелној кампањи за вакцинацију деце против ковида 19.

Да, управу сте. До скора заиста није било неке велике потребе причати на ову тему јер су деца на срећу прилично привилегована група с врло мало компликација узрокованих инфекцијом ков19, а надам се да ће тако и остати. Како је од стране европске агенције за лекове вакцина од скора одобрена за употребу и код деце старије од 12 година, као председник Удружења за превентивну педијатрију Србије сматрао сам својом обавезом да прво иницирам стручну дебату унутар Удружења. На жалост, још увек нисмо донели званичан став о томе, али се надам да ћемо се веома брзо огласити по том питању. Разлог је можда и тај што је кампања за вакцинацију деце од 12 до 15 година дошла прилично брзо, као и чињеница да није дошла из Министарства здравља, већ из Министарства просвете.

– Да ли сматрате да је у овом тренутку вакцинација здраве деце узраста од 12 до 15 година сврсисходна, да ли је потребно уопште спровести, препоручити, или нешто треће?

Мислим да је, на основу свих података којима тренутно располаже медицинска заједница, још увек рано размишљати о томе. Неоспорна је чињеница да је морталитет деце од болести ковид 19 мали, а теже компликације су изузетно ретке. Огромна већина деце прође чак без симптома или са симптомима благе прехладе.

– Деци се тренутно препоручје Фајзер вакцина, да ли је она потребна, безбедна и ефикасна за децу?

Па прилично се мало зна о саставу и безбедности ове вакцине у деце. И сама студија Фајзера показала је да око 80% деце има ране нежељене реакције. Такође је прилично висок проценат деце с тешким нежељеним реакцијама 0,4%. Навешћу и званичне податке америчке агенције која контролише учесталост нежељених реакција, а која је од прошлог децембра до јуна ове године код деце узраста 12–17 година регистровала више од 1000 случајева озбиљних реакција. Могу да само да претпоставим да су реални бројеви можда и већи. О касним нежељеним реакцијама се веома мало зна па испада да смо сада сви који смо примили вакцину, укључујући и децу, једна велика експериментална група. Поражавајуће је да произвођач вакцине практично не сноси никакву одговорност.

– Заговорници вакцинације деце напомињу повећан потенцијал трансмисије вируса у деце.

Мислим да ова тврдња не може бити предмет било какве дискусије јер ова РНК вакцина није ни дизајнирана да спречи трансмисију болести што се у пракси већ показало. То је потврдио и CDC (Центар за контролу Болести САД, тренутно још увек по ставовима најрадикалнија установа која промовише вакцинацију у деце).

– Да ли се можда мало плашите оваквог децидираног става?

Ја заиста немам дилема какав став треба заузети у овом тренутку и већ сам рекао да је ово у неку руку моја и професионална и морална обавеза. Додао бих само да сличан став дели и пуно мојих колега и много већих имена у светској у европској педијатрији. Чак ни на званичној страници Светске здравствене организације не стоји званична препорука за вакцинацију здраве деце узраста испод 16 година.

– Медицински факултета Универзитета у Београду издао је саопштење у вези с петицијом „Стоп дискриминацији и принуди око ковид 19 вакцинације за децу“, где се оградио од својих професора, потписника ове петиције. Да ли се ви плашите сличне реакције?

Мислим да је реакција Медицинског Факултета била исхитрена и несрећна и не заслужује коментар, посебно у светлу Закона о високом образовању Републике Србије који професорима универзитета гарантује аутономију. У међувремену се овим колегама придружило још пар стотина лекара и неколико десетина професора универзитета из земље и иностранства, а и ја им овом приликом пружам сву моју људску, професионалну и колегијалну подршку. Мислим да су колеге наступиле часно, професионално, у најбољој намери за децу Србије, а сигуран сам да није постојала ни најмања жеља да на било који начин дезавуишу свој факултет. То ће време свакако и да потврди.

– И на крају, који би био Ваш коначан став око вакцинације?

У овом тренутку, са информацијама које су доступне и медицински релевантне, педијатри могу само да информишу родитеље да постоји могућност да вакцинишу своје дете и то у случају да њихово дете спада у ризичну категорију због своје основне болести, уз објашњење родитељу који су могући ризици, а која потенцијална корист.

 

Извор:https://ifamnews.com/sr/

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.