header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Ужас у Москви: Старији од 60. година у карантину до 25. фебруара; блокиране су им социјалне картице
Ужас у Москви: Старији од 60. година у карантину до 25. фебруара; блокиране су им социјалне картице Штампај Е-пошта
четвртак, 21 октобар 2021

 За време локдауна

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин издао је декрет којим се уводи привремени локданун на територији престонице током нерадних дана од 28. октобра до 7. новембра. У овом периоду у престоници ће радити само апотеке и продавнице са основним потрепштинама.

• Музеји, позоришта, биоскопи, зоолошки вртови, соларијуми, базени, теретане, тржни центри и фризерски салони ће бити затворени

• Апотеке и продавнице прехрамбених производа ће наставити са радом

• Стоматолошке ординације престају са радом, осим у случајевима хитне помоћи;

• Градски ресторани ће бити на отвореном.

• Московљани ће моћи слободно да шетају парковима и улицама, систем QR кодова неће бити обновљен.

 • У Москви ће бити блокиране и социјалне картице невакцинисаних особа старијих од 60 година. Они ће моћи да их откључају након вакцинације.

За овај период најављен је и школски распуст. Власти очекују да ће се ситуација са корона вирусом побољшати за недељу дана, тако да нема планова за продужење карантина, рекла су два извора блиска кабинету градоначелника.

После локдауна

После 7. новембра биће уведен низ заштитних мера. Тако се музеји, позоришта и спортске манифестације могу посетити само уз предочење QR кода вакцинисаног, преболелог ковид или ПЦР теста.

Масовне забавне и спортске манифестације могу се одржавати и без увођења QR кодова, ако број посетилаца не прелази 500 људи, наводи се у уредби. Позивају се организације и индивидуални предузетници да сами одлуче да ли ће уводити QR кодове у простору својих институција.

Власти Московске области планирају да уведу мере сличне московским, рекао је за РБК извор у региону. Реч је о синхронизованим акцијама у виду закључавања, рекао је он. Ову информацију потврдио је саговорник близак московским властима.

Дан раније, председник Владимир Путин потписао је указ о продужењу нерадних дана у Русији од 30. октобра до 7. новембра због све већег обољевања од корона вируса. Регионалним властима дата је могућност да, на основу санитарно-епидемиолошке ситуације, успоставе додатне нерадне дане до 30. октобра или их продуже после 7. новембра, наводи се у уредби.

Најављене су и нове мере за подршку пословању у време пандемије: компаније ће моћи да добију једнократну помоћ и да узму позајмицу од 3% годишње уз велику рату. Представници тржних центара у Москви су одговорили рекавши да су спремни да предузму све мере да их не затворе, како је најавио председник Уније трговачких центара Булат Шакиров. Због тога су власници тржних центара спремни да плате за рад COVID -патрола, које би пратиле поштовање санитарних мера у зградама, рекао је он.

Пре тога је градоначелник Москве Собјанин најавио нова ограничења у престоници, која су углавном погодила старије Московљане старије од 60 година, који нису прошли вакцинацију и нису прележали COVID-19. За њих је уведен режим самоизолације до 25. фебруара. Градоначелник је обавезао послодавце да најмање 30 одсто од укупног броја запослених и свих запослених старијих од 60 година или оболелих од хроничних болести пребаце на даљински рад.

Од 20. октобра, број оболелих од COVID-19 дневно у Русији достигао је 34.073, а у Москви 5.847. Такође, дневно је забележено 1.028 смртних случајева, што је нови рекорд од почетка пандемије. Два дана пре тога постављен је апсолутни рекорд по смртности у земљи.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 22 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.