header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Лукашенко: Борити се против миграната тенковима - уценa; Путин и Лукашенко о мигрантској кризи
Лукашенко: Борити се против миграната тенковима - уценa; Путин и Лукашенко о мигрантској кризи Штампај Е-пошта
уторак, 09 новембар 2021

 Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је поводом ситуације с мигрантима на граници с Пољском да борити се против избеглица тенковима представља уцену.

„У савременом свету хватати се за оружје је равно смрти, самоубиству, сложићете се. Посебно у центру Европе, и против Белорусије. Управо су на том комаду земље у центру сви ратови почињали, одатле је све почињало. Зар историја ничему не учи?“, рекао је Лукашенко у интервјуу за часопис „Национална одбрана “.

Према његовим речима, борити се данас против миграната тенковима представља уцену.

„Борити се данас против миграната ‘леопардима’ (тенкови)? Извините, ми смо војници, схватамо шта значи водити рат с тим несрећним људима на граници с Пољском, против Белорусије, довозити колоне тенкова. То је или нека вежба или уцена “, рекао је белоруски председник.

Мигрантска криза

Подсетимо, Литванија, Летонија и Пољска у последње време говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Белорусијом, оптужујући Минск је покретач кризе.

Минск то одлучно демантује, а белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.

Због ситуације на граници пољски председник је у пограничним областима увео ванредну ситуацију, а границу обезбеђују војска и полиција.


У понедељак су мигранти на граници покушавали да пређу на силу.

Они су покушали да савладају бодљикаву жицу, а граничари су употребили сузавац. Представник пољске граничне страже изјавио је да белоруске снаге безбедности нису упутиле колону од неколико хиљада миграната на прелаз са Пољском, већ ка зеленој граници.

Због ситуације са илегалним мигрантима који покушавају да из Белорусије уђу у Пољску, у Варшави ће се у уторак одржати ванредна седница парламента о кризи на граници.

+ + +

Путин и Лукашенко о ситуацији на белоруској граници, брине гомилање пољских снага на граници

Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, разговарали су телефоном о новонасталој ситуацији на граници између Белорусије и Пољске због прилива миграната.

„Председници су разговарали о ситуацији с мигрантима на белоруско-пољској и белоруско-литванској граници“, саопштено је из Кремља без изношења детаља.

Према белоруским медијима, посебна пажња посвећена је суровом понашању пољске стране према цивилима.

Такође је констатовано да посебну забринутост изазива нагомилавање пољских снага на граници.

Подсетимо, велика колона миграната са Блиског истока и из Африке, упутила се јуче ка Пољској. Њих око 2.000 намеравало је да уђу у ту земљу али су их у томе спречили пољска војска и снаге безбедности, као и ограда која је подигнута на граници (овде:).

Ситуација је на моменте била веома напета, а мигранти су у више наврата покушали да на силу савладају ограду. Ноћ су провели на граници у логору који су ту направили.

Литванија, Летонија и Пољска у последње време говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Белорусијом, оптужујући Минск је покретач кризе.

Минск то одлучно демантује, а белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.

 

Извор: "Спутњик"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.