header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Новотарски циркус: Разбојничка дружина из Америке дошла у Патријаршију у присуству својих адвоката
Новотарски циркус: Разбојничка дружина из Америке дошла у Патријаршију у присуству својих адвоката Штампај Е-пошта
четвртак, 09 децембар 2021

 Као што смо најавили 3. децембра (овде:), у Патријаршију су допутовали расколоначалници из Америке – Иринеј Добријевић, Максим Васиљевић и Лонгин Крчо. У којој мери они СПЦ сматрају свом матичном Црквом, говори податак да су из Америке  повели са собом и своје адвокате. Не постоји примеренији назив за ову екипу од - „дружина разбојничка“. Патријашијски врх је проследио информације о започетим „разговорима у Патријаршији“ антицрквеном „Блицу“, па погледајмо тај чланак у наставку.

+ + +

Патријарх српски Порфирије и комисија Синода СПЦ јуче су, утврђивањем дневног реда, у Патријаршији почели разговоре са тројицом владика из САД, западноамеричким Максимом, новограчаничко-средњозападноамеричким Лонгином и источноамеричким Иринејом о проблемима у функционисању и организовању СПЦ на тлу ове државе.

Према сазнањима "Блица", у наредних неколико дана разговараће се о три теме, о статусу Богословског факултета СПЦ у Либертивилу, законитости организовања епархија као једночланих непрофитних корпорација и стању у црквеној општини Њујорк, односно сукобу верника и владике Иринеја, око наводног незаконитог трошења црквеног новца за обнову храма Светог Саве на Менхетну.

Протоколом који је јуче дефинисан, разговори би требало да се заврше до суботе, а прва тачка о којој се јуче разговарало је ситуација на Богословском факултету у Либертивилу.

Та тачка дневног реда је најбезболнија али преостале две су врло озбиљне због чега је на столу обимна документација. Да би одбранили своје ставове тројица владика на овај састанак дошли су у пратњи адвоката из Америке. Додуше, и патријарх и чланови Синода нису желели ништа да препусте случају, па су се и они припремили посебно у вези са правном праксом око организовања верских заједница у Америци.

 

Из Патријаршије наводе да су разговори јуче почели у доброј атмосфери и да се надају да ће се тако и завршити, односно да ће се по свим тачкама наћи решења која су у интересу јединства цркве.

- Патријарх Порфирије и чланови синодске комисије јучерашњи састанак са тројицом владика и њиховим тимом, у коме су и адвокати, почели су утврђивањем дневног реда, али и упознавањем са расположивом документацијом и једне и друге стране око тема о којима ће се разговарати. Те теме се односе на рад Богословског факултета у Либертивилу, законитост организовања западноамеричке, новограчаничко-средњозападноамеричке и источноамеричке епархије као једночланих непрофитних корпорација и стању у црквеној општини Њујорк. Реч је о важним стварима око којих треба да се усагласе ставови, односно да се нађе решење које је у складу са Уставом СПЦ јер у супротном могло би да се наруши јединство цркве - речено нам је незванично из Патријаршије.

 

По речима нашег саговорника, то јединство није нарушено око проблема везаног за Богословски факултет у Либертивилу па су ставови брзо усаглашени.

- Та тачка је била јуче на дневном реду и најмање је спорна и зато се од ње и кренуло у разговорима. Прецизирани су ставови око кадровског јачања ове високошколске установе која на тлу Америке постоји 34 годионе, финансирања али и других детаља који су услов за обнављање лиценце. За разлику од ове теме, она која следи у четвртак је значајно сложенија, односно говориће се о организовању епархија као једночланих непрофитних корпорација којом је целокупна црквена имовина пренета на име једног члана корпорације, односно епископа, и то са могућношћу да он сам одлучује о њој. Ту ће се вероватно ломити копља, али је став патријарха да треба да се нађе модел који није супротан црквеном устројству - каже наш саговорник.

 

За петак је остављена, према процени патријарха и комисије Синода, најкомпликованија тема, а односи се на стање у црквеној општини Њујорк и сукобу који је настао између верника и владике Иринеја око наводног незаконитог трошења црквеног новца за обнову храма Светог Саве на Менхетну. У оквиру те теме по сазнањима “Блица” разматраће се и ставови верника из ове општине, који су се обратили патријарху и Синоду, тражећи чак да се ова општина изузме из надлежности епископа Иринеја и стави под јурисдикцију патријарха. Посебна пажња посветиће се и евентуалним последицама ако би сукоб на релацији верници Црквене општине Њујорк - владика Иринеј, завршио на суду. Тај сценарио је могућ јер је група верника преко адвоката упутила писмо упозорења епископу Иринеју, што по америчком закону претходи тужби, због наводног незаконитог трошења црквеног новца, посебно оног који су верници прикупили за обнову храма Светог Саве на Менхетну. Поред тога, патријарх и Синод тражиће и образложење зашто поверериништво и даље одлучује о важним питањима иако је легално изабран Извршни одбор ове општине.

- Обавиће се и контрола трошења новца верника за обнову Храма Светог Саве на Менхетну и зашто су трошкови са 3,6 милиона долара, колика је била предрачунска вредност, нарасли на чак осам милиона долара. Све у свему, веома је озбиљан састанак и решења која су у складу са устројством цркве била би добра за будућност и верника и СПЦ. Важно је да се каже да око корпорација и стања у Црквеној општини Њујорк неке владике из Синода сматрају да тројица епископа сносе одговорност за настало стање и нису спремни на неке веће компромисе. Неки од њих су чак и за суспензију јер сматрају да је нарушен Устав СПЦ. Међутим, патријарх сматра да не треба ићи ка тако радикалним потезима и тражи компромис јер у супротном ова питања ће решавати наредни Сабор. Тај компромис подразумева да се да рок владикама да све оно што није у складу са црквеним устројством усклади - објашњавају нам из Патријаршије.

"Није било потребе за адвокатима, ми смо једно"

Пре почетка званичних разговора са тројицом владика из Америке, Максимом, Лонгином и Иринејом, патријарх Порфирије је за њих организовао вечеру. Пошто су у њиховој делегацији били и адвокати које су повели из Америке, патријарх је желео да истакне да они нису дошли на суд и да за тим није било потребе. Да би показао своју добронамерност и да му то не смета, он је рекао "Ми смо једно" желећи да им стави до знања да је јединство цркве изнад свега.

 

Извор: "Блиц"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 09 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.