header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Акт о аутокефалности од СПЦ очекују до краја месеца
Акт о аутокефалности од СПЦ очекују до краја месеца Штампај Е-пошта
субота, 21 мај 2022

 - СРПСКА православна црква требало би да извести Васељенску патријаршију и друге православне цркве о својој намери да Македонској цркви омогући самосталност.

Томос о аутокефалности очекујемо да потпишу васељенски патријарх Вартоломеј и српски патријарх Порфирије. Надамо се да ћемо до краја овог месеца добити овај акт - изјавио је портпарол Македонске православне цркве - Охридске архиепископије владика Тимотеј.

На седници Светог синода МПЦ одржаној јуче у Скопљу одлучено је да се прихвати позив за саслужење на литургији помирења са архијерејима СПЦ у београдском Храму Светога Саве.

- Прихватили смо позив патријарха Порфирија, односно Сабора СПЦ за успостављање евхаристичког јединства са православним светом, разуме се са овом литургијом - изјавио је Тимотеј.

Како је прецизирао, црквену делегацију из Скопља предводиће поглавар МПЦ архиепископ Стефан. У Београд са њим одлазе на саслужење са архијерејима СПЦ и тројица по рангу најстаријих митрополита, у пратњи неколико сарадника.

Владика Тимотеј је указао да се "овим успоставља јединство не само са СПЦ, већ и са осталим православним црквама, а то је корак до очекиваног коначног разрешења и жељеног циља - аутокефалности МПЦ".

Пре тога, МПЦ ће морати да испуни услове из десетак тачака како би била предложена за добијање томоса о аутокефалности од стране Српске патријаршије - своје "мајке-цркве".

 

 

Извор: "Вечерње новости"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.