header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Запорошки митрополит иступио против потпуне независности УПЦ
Запорошки митрополит иступио против потпуне независности УПЦ Штампај Е-пошта
субота, 04 јун 2022

 Митрополит запорошки и мелитопољски Лука упозорио је на исхитрене одлуке присталица потпуне независности Украјинске православне цркве од Московске патријаршије.

„У животу није тако тешко прогласити аутокефалност колико је тешко остати канонска црквена заједница, чувајући евхаристијску заједницу са помјесним црквама и субјективност у свјетском православљу“, рекао је митрополит у извјештају на Епархијском скупу.

Према његовом мишљењу, није најважније у каквом ће канонском статусу УПЦ постојати у будућности, већ коме је данас стало до тог статуса и под чијим притиском УПЦ покушава да гради своју будућност. Друштво је свјетовно, непријатељски расположено према самој Цркви, нема никакве везе са њом и није упућено у ствари њеног унутрашњег живота“, објаснио је митрополит Лука.

Он је позвао да се не заваравају они који мисле да је разлог за такав однос друштва према УПЦ у њеном канонском статусу, унутрашњем устројству или дјеловању. „Данас смо угњетавани, прогањани и терорисани, јер не могу да нам опросте другост, чињеницу да се Црква не може уградити у политички контекст, затворити у идеологију, ставити у службу држави или друштву“, сматра митрополит.

„Пут уступака друштву да нас оно не одбаци је пут у ћорсокак. У очима друштва, ово ће изгледати као манифестација слабости, а свако жели да покори слабе. Један захтјев ће бити замијењен другим. Пошавши путем уступака друштву, ми ћемо несумњиво сачувати спољашњу црквену организацију, али шта ће онда остати од Цркве Христове у њој, у тој организацији? Да, постојаће и функционисати. Али можемо ли у њему наћи Христа?“, упитао је Митрополит.

Епархијски сабор завршен је усвајањем резолуције у којој је, између осталог, „најприхватљивијим“ назван садашњи статус УПЦ као самоуправне Цркве.

Како је саопштено, Сабор УПЦ је прошлог петка изразио неслагање са ставом патријарха Кирила у вези са специјалном војном операцијом Руске федерације у Украјини и усвојио измјене и допуне Устава којима, како је саопштено, УПЦ постаје независна. Касније је постало познато да нису све епархије, и то Доњецка, Горловка и Кримска, подржале измјене Устава УПЦ и, сходно томе, независни статус се неће тицати цијеле Украјинске цркве.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Етос прес"

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 04 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.