header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Иларион објаснио своју смену
Иларион објаснио своју смену Штампај Е-пошта
недеља, 12 јун 2022

   "Можете сматрати да је пут направио веома оштар заокрет, нисам се уклопио у њега и завршио сам на ивици пута. Али ово је боље него да сам залетео у јарак..."

+ + +

 Јерарх Руске Православне Цркве повезао је своју оставку на место поглавара Одељења за спољне црквене односе са захтевима актуелне друштвено-политичке ситуације.

Дана 12. јуна 2022. године, Митрополит будимпештански и угарски Иларион (Алфејев), претходно ослобођен од стране Светог Синода Руске Православне Цркве, са дужности поглавара ОВСЦ МП, током литургије у храму посвећеном икони Свих тужних Радост“, прокоментарисао је своју смену.

Архијереј Руске православне цркве повезао је своју оставку на место поглавара ОВСЦ-а са захтевима актуелне друштвено-политичке ситуације.

Према његовим речима, ова одлука црквеног врха није повезана ни са каквим недостацима у деловању ОВСЦ-а или других црквених институција на чијем је челу био митрополит Иларион.

 „Многи ме питају ових дана – зашто, због чега? Нећу сада да улазим у детаље, заправо, ни сам не знам много детаља. Речено ми је да ова одлука није повезана ни са каквим недостацима у раду Одељења за спољне црквене односе, нити са недостацима у Општецрквеној последипломској школи или овом светом храму, или Черниговском Патријаршијском метохију, или другим црквеним институцијама на чијем сам челу био. А речено је само да то налаже садашња друштвено-политичка ситуација. Можете сматрати да је пут направио веома оштар заокрет, нисам се уклопио у њега и завршио сам на ивици пута. Али ово је боље него да сам залетео у јарак да би ми се ауто преврнуо и експлодирао“, рекао је митрополит Иларион.

 Архијереј Руске Православне Цркве је додао да живот иде даље и да нема потребе да се драматизује ова дешавања, јер „у животу сваког духовника може бити успона и падова, и напредовања у такозваној каријери, и деградације“.

 „Све је то привремено и не служимо Цркви због тога. Никада нисам тражио ни висока именовања, ни чланство у Синоду, ни било какве привилегије, и никада нећу туговати због чињенице да сам их изгубио“, рекао је митрополит Иларион и искрено захвалио свима са којима је комуницирао током свих година заједничке службе. у храму.

Митрополит Иларион је пожелео свештенству и парохијанима да остану верни цркви и буду одани јерархији, да чувају мир у срцу и воле једни друге.

Владика је изразио и наду да се он и чланови његове заједнице „не губе заувек“, већ „разилазе на неко време“.

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: "СПЖ"

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 12 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.