header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Нови шеф ОВСЦ РПЦ: Црквено јединство се налази под великом претњом
Нови шеф ОВСЦ РПЦ: Црквено јединство се налази под великом претњом Штампај Е-пошта
понедељак, 20 јун 2022

 Митрополит волоколамски Антоније, дефинисао је службеницима Одељењења за спољне црквене односе Руске Православне Цркве делокруг рада.

Шеф ОВСЦ РПЦ митрополит волоколамски Антоније (Севрјук) је на првом састанку са особљем одељења говорио о тешкој ситуацији у сфери међуправославних односа, преноси  mospat.ru.

 „Црквено јединство је под озбиљном претњом, покушавају да нам наметну нови поредак постојања Цркве, разбијајући стари, по коме је Црква живела вековима, покушавају да наметну еклисиологију туђу Православљу <. ..> Живимо данас у веома тешким геополитичким условима, који, можда, и не утичу директно на нас, али пошто је Црква саставни део друштва, наравно, они нас се тичу на овај или онај начин“, нагласио је митрополит Антоније.

Говорећи о предстојећем раду на месту шефа Одељења за спољне црквене односе, митрополит Антоније је приметио да се циљеви и задаци пред ОВСЦ-ом нису променили од оснивања ове синодалне установе: „Све што Одељење ради је јачање веза између Помесних Цркава, успостављање обострано корисног дијалога са другим хришћанским вероисповестима и представницима других вероисповести, интеракција са представницима власти и јавних организација (како у нашој земљи, тако иу другим земљама у којима је заступљена Руска Православна Црква), помоћ нашим сународницима, који данас су расути по целом земљином шару – све ово ће, наравно, и даље бити на нашем дневном реду.”

 „Знамо да је Господ створио Цркву и да јој врата пакла неће одолети (Матеј 16:18). Црква је накупила огромно искуство током миленијума своје историје и увек се носила са претњама које су се јављале и споља и изнутра. <…> Одељење за спољне црквене односе предњачи у овој борби и брани интересе Руске Православне Цркве, канонски поредак“, рекао је поглавар ОВСЦ РПЦ.

Подсећамо да је митрополит Антоније Серврјук постављен на дужност шефа ОВСЦ РПЦ одлуком Синода од 7. јуна 2022. године. Пре њега је ту дужност – од 2009. године – обављао митрополит Иларион Алфејев.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.