header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Украјински расколници траже да Фанар одузме трон руском патријарху
Украјински расколници траже да Фанар одузме трон руском патријарху Штампај Е-пошта
петак, 29 јул 2022
          Расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) затражила је од цариградског патријарха Вартоломеја да лиши титуле патријарха московског и целе Русије Кирила.

„Свети синод је подржао предлог писма које је Синодална богословско-литургијска комисија предала Васељенском патријарху Вартоломеју и предстојницима помесних православних цркава, у коме се тражи позивање руског патријарха Кирила на канонску одговорност, као и његово лишавање титуле патријарха“, наводи се у саопштењу по завршетку седнице синода ПЦУ на њеном сајту.

ПЦУ је у саопштењу, такође, позвала да се као јеретичка прогласи „доктрина „руског света“ која постоји у РПЦ.

Структура под називом „Православна црква Украјине“ формирана је крајем 2018. године на иницијативу бившег украјинског председника Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја насупрот канонској Украјинској православној цркви Московског патријархата. У јануару 2019. године, цариградски патријарх је предао ПЦУ „томос о аутокефалности“. Међутим, ПЦУ је, фактички, потчињена Цариградском патријархату и већина од 15 помесних православних цркава у свету не признаје је као канонску.

 

Извор: "Спутњик"

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.