header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Умро митрополит Калист Вер, један од највећих екуменистичко-модернистичких „православних“ теолога
Умро митрополит Калист Вер, један од највећих екуменистичко-модернистичких „православних“ теолога Штампај Е-пошта
среда, 24 август 2022
             "СТРПЉЕЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋА ЕКУМЕНИСТИЧКА ВРЛИНА"
 
       У ноћи 24. августа 2022. године, у 88 години живота, упокојио се један од највећих екуменистичко-новотарских теолога нашег времена, учесник православно-римокаточког дијалога, митрополит Калист (Вер).

Митрополит Иларион (Алфејев) (истомишљеник Калиста Вера у екуменизму и модернизму – нап. „Борба за веру“), који је био са њим у последња два дана његовог овоземаљског живота, објавио је његову смрт на свом Телеграм каналу.

 „Одслужио сам 23. августа Свету Литургију крај његовог одра, он се у пуној свести, са великим страхопоштовањем причестио Светим Христовим Тајнама, а неколико сати након тога пао је у кому и преминуо у један ујутру, 24. августа“, рекао је митрополит Иларион.

После његове упокојења, Митрополит будимпештански Иларион, уз саслужење настојатеља оксфордске Николајевске парохије Епархије сурошке, јереја Стефана Плата, одслужио је први парастос уз одар упокојеног.

Митрополит Калист (Вер) рођен је у Бату (Сомерсет, Велика Британија) 11. септембра 1934. године. Образовао се на Вестминстерској школи и Магдален колеџу на Оксфордском универзитету. Англиканац од рођења, Вер је прешао у Православље 1958. године. Дуго је боравио у манастиру Светог Јована Богослова на острву Патмос (Грчка); Такође је често посећивао Јерусалим и Свету Гору Атон. Године 1966. примио је свештенство и замонашио се са именом Калист. Од те године до пензионисања 2001. предавао је Православље на Универзитету Оксфорд.

Године 1982. хиротонисан је за епископа диоклијског, викара Архиепископа тијатирског и британског (Константинопољске патријаршије). Након епископске хиротоније, остао је у Оксфорду, где је наставио да руководи грчком православном парохијом и предаје на универзитету.

После пензионисања, Владика Калист је наставио да активно објављује своја дела и држи предавања о Православљу. 30. марта 2007. године, уздигнут је у чин митрополита.

Владика Калист је такође превео на енглески значајан корпус литургијских и богословских текстова. У сарадњи са монахињом Маријом приредио је енглеску верзију Великопосног Триода и Празничног минија. Заједно са Г. Палмером и Ф. Шерардом, превео је четири од пет томова Филокалије. Последњи, пети, том овог издања, уређивао је до последњих дана свог живота. Овај том се тренутно припрема за објављивање.

Након што је константинопољски патријарх Вартоломеј у јануару 2019. дао „аутокефалност“ украјинским расколницима, митрополит Калист је био једини фанарски јерарх који је јавно осудио ову одлуку, назвавши је грешком.

Калист Вер је својевремено изјављивао да „папа већ има посебну позицију међу хришћанима“, да православни и римокатолици „деле у великој мери исту веру“ и да је „стрпљење највећа екуменистичка врлина“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 31 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.