header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Касно Марко стиже на Косово
Касно Марко стиже на Косово Штампај Е-пошта
уторак, 06 септембар 2022

 Српски патријарх се огласио о отказивању „Европрајда“: Нужно и оправдано

Патријарх српски Порфирије поручио је у специјалној изјави да је отказивање „Европрајда“ исправна одлука. Он истиче и да црква поштује слободу сваког људског бића и зато је против сваког облика насиља, јавног жигосања и прогона било кога.

Патријарх Порфирије каже да је не само у Србији, већ свуда где живи српски народ, велике полемике, поделе, контроверзе и сукобе донела најава да ће у Београду бити одржан „Европрајд“.

„Ова тема је нама вештачки наметнута и потпуно је супротна систему вредности нашег народа, а исто тако и наше браће и сестара других вера и нација са којима живимо. О томе су ми непосредно посведочили представници традиционалних цркава и верских заједница. Стога отказивање ове манифестације сматрам исправним“, рекао је патријарх Порфирије.

Навео је и да је „у душу нас православних хришћана усађено учење цркве изражено већ на почетним странама „Библије“, где је записано да је Бог створио човека као два пола, као мушко и женско, што значи да су брак и породица, од постања света до данас и до краја света и века, дефинисани као заједница љубави мушкарца и жене са њиховом децом“.

„У потпуности разумемо суштински оправдану велику забринутост нашег народа који је у грубом промовисању и наметању политика и идеологија које имају за циљ да поруше стубове на којима се вековима гради наш идентитет, да све постане крхко, релативно и флуидно, осетио дубинско и систематско угрожавање свих темељних вредности којима је вековима одан, а посебно светиње брака и породице“, рекао је патријарх.

Из ових разлога су, како кажу, више пута у непосредном разговору са највишим представницима државе изнели разлоге због којих сматрају да је нужно и оправдано отказивање „Европрајда“.

„У исто време подсећам да црква Христова поштује богомдаровану слободу сваког људског бића и зато је против сваког облика насиља, јавног жигосања и прогона било кога. Зло се не лечи и не побеђује насиљем, него се на тај начин само умножава“, нагласио је патријарх.

„Молимо се Христу Господу да нас молитвама Светог Саве српског у време када су пред нашом отаџбином и народом различита искушења и проблеми, лиши овог, штетно и беспотребно нам наметнутог“, закључује патријарх Порфирије у изјави коју преноси портал Српске православне цркве.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 77 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.