header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Сабор РПЦЗ: Највеће је зло рат између људи исте вере
Сабор РПЦЗ: Највеће је зло рат између људи исте вере Штампај Е-пошта
понедељак, 03 октобар 2022

 „Братоубилачки рат изазива највећу жалост, способну да погоди срце сваког православног човјека.“ Ово се наводи у саопштењу Архијерејског сабора Руске православне заграничне цркве (РПЦЗ), објављеном на њеном званичном сајту 24. септембра 2022. године.

„Братоубилачки рат, рат међу људима исте вјере, највећа је жалост и не може да не потресе свако православно срце“, обраћају се архијереји РПЦЗ својим пастирима, монаштву и богољубивој дјеци у вези са војним сукобом у Украјини.

Помињући преапокалиптичке ријечи Спаситељеве о сукобима и гласовима о ратовима, када ће „устати људи на људе, и царство на царство“ (Мт. 24, 6-8), епископи су истакли да у овом тренутку посматрају ова „страшна знамења“ „лично и директно“.

„Осјећамо њихов утицај и на себе и на наше комшије. Духови зла на високим мјестима, преко људи које поробљавају, покушавају да учине све да нас отрују отровом подјела и мржње. Све то доводи до пораста неслоге између браће по вјери и духу, насљедника заједничке историје и културе, који су произашли из једне крстионице Крштења Русије“, наводи се у саопштењу.

Архијереји су подсјетили да је мисија Цркве Христове да води човјека ка спасењу, а не да учествује у политичким споровима; молите се за мир, а не позивајте на рат. И овим принципом се потребно руководити у временима „великих превирања“ која се одвијају око нас.

„Осам година је прошло откако је наша Руска православна загранична црква почела да узноси посебну молитву на светој литургији „за страдалну Украјину, раздирану подјелама“ – и ми настављамо да узносимо ову молитву без престанка, и тако ће бити док не дође мир“, увјеравају су учесници Сабора.

Напоменули су да су свештенство и вјерници епархија РПЦЗ уложили много напора да помогну страдалима у Украјини и избјеглицама у свим дјеловима свијета, и изразили спремност да тако поступају „док се мрак страдања не претвори у свјетлост помирења“.

Истовремено, Архијерејски сабор Руске заграничне цркве је у свом саопштењу је позвао поглаваре свјетских сила да „без одлагања заузму своја мјеста за преговарачким столом како би што прије ставили тачку на непријатељства.

 

“Преузето са: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 03 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.