header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Све даље од Христа – Фанар признао крштење јеретика
Све даље од Христа – Фанар признао крштење јеретика Штампај Е-пошта
субота, 15 октобар 2022

 Финска архиепископија Константинопољске патријаршије и Евангеличко-лутеранска „црква“ Финске потписале су 29. септембра 2022. заједничку декларацију о крштењу.

Од сада, ако члан Лутеранске цркве Финске одлучи да постане православан, „неће се поново крстити“, јер „наше Цркве једна другој признају крштење“, наводи се у документу.

Такав споразум се заснива на тврдњи да „обе Цркве признају крштење као свету тајну или мистериј“, а „крштени човек може добити благодат вечног живота у Христу“. У изјавама датим на потписивању документа, шеф фанариотске структуре у Финској, архиепископ Лев, изразио је наду да ће документ помоћи Црквама „да лакше пренесу значење појма крштења у ситуацији када је крштење деце се смањује.”

Међутим, поред питања о разлици у разумевању крштења и „доступном саопштавању његовог значења“, поставља се питање о правим циљевима таквих одлука.

Лутерани, Фанар и ЛГБТ

Лутеранизам се појавио у Финској у 16. веку, када је католичка бискупија Або постала протестантска 1554. године и постала део Шведске лутеранске цркве. Од 19. века лутерани Финске су постали независна структура. Данас се Евангелистичка лутеранска црква Финске сматра државном црквом и већина становништва себе сматра њеним дијелом. 2020. године, 67% Финаца се изјаснило као лутерани. Међутим, ако се сетите да је 1980. ова цифра била изнад 90%, јасно је да подршка лутеранизму у земљи брзо опада.

Са становишта Православља, лутерани (укључујући и финске) су јеретици. Они, у извесном смислу, признају крштење и причешће као тајне Цркве, али не признају свету природу свештенства, поричу улогу човекове слободе у његовом спасењу. Управо су фински лутерани највише напредовали у црквеној „демократији“. Године 1986. овде је одобрено женско свештенство, а до 2013. године број пастира у Финској је већ износио 50% од укупног броја свештенства. Штавише, 2010. лутерани Финске су добили своју прву „бискупицу“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.