header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Софија: Величанствена прослава празника Светог краља Милутина
Софија: Величанствена прослава празника Светог краља Милутина Штампај Е-пошта
среда, 02 новембар 2022

 Бугарска Православна црква 30. октобра прославила успомену на Светог краља Стефана Милутина.

Већ седам векова мошти српског краља-светитеља почивају у престоничком Саборном храму, који тај дан прославља као други храмовни празник. По традицији, 29. октобра, дан уочи празника, у Митрополитском Саборном храму Свете Недеље служена је света архијерејска Литургија током које је обављено пресвлачење моштију Светог Краља.

           Са благословом Његове Светости Митрополита софијског и Патријарха бугарског Неофита, богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ белоградчишки Поликарп, викар Митрополита софијског, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва међу којима је био и архимандрит Серафим, игуман манастира Сукова у Србији.

Појао је мушки црквени хор којим је дириговао проф. др протопсалт Мирослав Попсавов. Свечаном богослужењу поред многобројног верног народа је присуствовао је и г. Жељко Јовић, амбасадор Републике Србије.

У храму посутом свежим цвећем, уз звуке надахнутих црквених појаца, многобројни верници су се са дубоким поштовањем поклонили моштима Светог краља Стефана Мулутина, које су изложене у посебном резбареном реликвијару у средишњем делу  храма и положен на украшену кобилицу. Мноштво верујућих је тог дана приступило да се причести Телом и Крвљу Христовом. Након Литургије отпочео је обред свечаног пресвлачења светих моштију. Док је свештенство у светом олтару пресвлачило мошти у нову ризу и одежду, црквено сабрање је појало: „Свети боговенчани краљу Стефане, моли се Богу за нас!“- припев на акатисту светитељу који се чита у храму сваког уторка током целе године. После облачења у златовезене одежде, мошти светитеља су подигнуте високо изнад глава свештенства и пронете у литији. Томприликом, епископ Поликарп се обратио народу који је испунио храм и саопштио да су одежде, које су током једне године красиле мошти Светог Краља и које су традиционално поклањане једном храму или манастиру у суседној братској Србији, ове године поклоњене храму Свете Тројица у Теслићу. „Нека ова светиња буде драгоцени дар вашем граду од Светог Краља, из Софије, уз Бугарске. Молите се Светом Стефану Милутину да заштити вас и нас. Нека буде духовни мост који нас спаја у православној вери, у нади и у љубави чинећи нас светим народом пред Богом“, поручио је владика Поликарп.

Старешина српске цркве Свете Тројице свештеник Миладин је захвалио Патријарху бугарском Неофиту на благослову да њихов храм да прими благослов светитеља у име свог надлежног архијереја поклонио иконе Пресвете Богородице и Господа Исуса Христа. Свечана литија са моштима Светог краља Стефана Милутина, са благословом Митрополита софијског и Патријарха бугарског Неофита, по други пут је кренула централним улицама и трговима Софије.

На крају литургијског славља епископ Поликарп се обратио многобројним хришћанима који су испунили Саборни храм: „Прослава у част и спомен Светог боговенчаног краља Стефана Милутина почела је посебно свечано. Велики светитељ спаја два народа, српски и бугарски. Он је мост који нас води преко бурног мора живота, посебно у овим тешким временима у којима живимо. Он нас води ка миру, јединству, заједништву, братољубљу, љубави и разумевању. Нека Господ Исус Христос својим молитвама заштити наше народе, благослови нас и подстакне да живимо врлински! Нека нас просветли и сваком подари оно што је потребно за спасење и живот вечни“.

У вечерњим часовима, у Саборном храму Свете Недеље празнично вечерње, по благослову патријарха Неофита, началствовао је Епископ белоградчишки Поликарп. Десетине верних придружило се многобројном свештенству у молитви српском светитељу који вековима почива у Митрополитској Саборној цркви. Појао је мушки хор под управом проф. др протопсалта Мирослава Попсавова. У току вечерње, први пут ове године, служен молебан Светом краљу Стефану Милутину по тексту који је написао епископ Поликарп поводом 700-годишњице упокојења Светог Краља. По нотним записима др Кирила Попова молитву је антифоно изводило свештенство са црквеним појцима. Текст штампан као посебно издање садржи кратко житије Светог краља Стефана Милутина које је приредио доц. др Христо Темелски. Опело Светог Краља

„Ови дани, у којима вршимо разне светковине у част и спомен Светог краља Стефана Милутина, откривају нам да је потребно не само једном годишње да се сетимо и размишљамо о њему, већ да сваки наш дан буде испуњен духовним сећања на животе светих, посебно оних попут Светог Краља, који нас учи како да служимо народу. Примером његове љубави и благодати посејмо и ми јеванђелско семе у срца људска. Свети боговенчани, богонадахнути и богопотврђени Краљ, у животу испуњеном вером, надом и љубављу, показао је ревност и јаку веру. Подигао је храмове и манастире и више од 40 година предано служио Богу и своме народу. Он данас наставља да сваког верника својим нетрулежним телом учи како да успе у вери, како да је пренесе на будуће генерације и сједини народе пред Богом“, беседио је владика Поликарп.

Празник Светог краља Милутина прослављен је свечаном архијерејском Литургијом у престоничком Саборном храму Свете мученице Недеље. Богослужење је било круна прославе организоване у част Светог Стефана, српског светитеља-краља који је заблистао својим доброчинством. На празнични дан, 30. октобра 2022. године, са благословом Његове Светости Митрополита софијског и Патријарха бугарског Неофита, светом Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ белоградчишки Поликарп, викар Софијске митрополије.

Током целе свете Литургије, верни народ, који је непрекидно хрлио у Саборни храм, имао је прилику да се поклони моштима Светог Стефана изложеним у украшеном кивоту у центру цркве. „Више од 560 година мошти Светог Стефана се налазе у Софији. Оне уједињују Србе и Бугаре. Свети Краљ је пример који показује како се народи могу ујединити у име мира и вере Христове. Његовим молитвама отворимо своја срца за правду и истину Божју. Будимо миротворци у животу своме, јер ће се миротворци синовима Божјим звати. Имајмо јаку веру у Бога, трудимо се да имамо побожан, богоугодан хришћански живот и у свему будимо Божји“, поручио је владика Поликарп.

Славље је завршено уз многолетствије, а свештеници храма су свим присутнима поделили на благослов икону са ликом Светог краља Стефана и делиће његове одежде која је традиционално свечано промењена дан уочи славе.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: Бугарска Патријаршија

Преузето са: "СПЦ.рс"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.