header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow УПЦ направила нови корак ка одвајању од Московске патријаршије
УПЦ направила нови корак ка одвајању од Московске патријаршије Штампај Е-пошта
среда, 23 новембар 2022

 Руска Православна Црква саопштила је о претњи црквеном јединству

Москва. 23 новембар. ИНТЕРФАКС -  Свети Синод Украјинске Православне Ццркве усвојио је у среду одлуку која се може посматрати као корак ка ограђивању одМосковске патријаршије: од сада је планирано да се свето миро, које се користи у богослужењу, кува директно у Кијеву, а не у Москви, како налажу црквена правила.

"Синод је створио одговарајућу комисију која ће радити на обнављању варења мира у Кијеву. Комисију је предводио викар Одеске епархије архиепископ Виктор Артиски", саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Синод је подсетио да је, историјски гледано, мироосвећење у Кијевској митрополији почело средином 15. века. И даље се свето миро припремало у Кијево-Печерској лаври. Због револуционарних догађаја 1917, ова пракса је престала у Украјини.

На Сабору УПЦ, одржаном 27. маја 2022. године, где је проглашена независност од Московске Патријаршије, покренуто је и питање обнављања припремања мира у Кијеву. „С обзиром на то, Свети Синод је одлучио да обнови варење мира у Украјинској Православној Цркви“, саопштено је на крају заседања Синода.

Међутим, Московска патријаршија у томе видела претњу црквеном јединству и сумњала да ће таква одлука помоћи УПЦ да избегне претресе и забрану.

"Једном, пре Октобарске револуције, у Кијеву се кувало и освећено миро и то се тада није сматрало претњом јединству Цркве. Али у данашњем контексту, наравно, ова одлука изгледа као још један гест одвајања. Да ли ће то помоћи нашој браћи да избегну прогон, претресе, покретање кривичних поступака, покушаје потпуне забране? Мислим да неће“, рекао је Интерфаксу у среду протојереј Николај Балашов, саветник патријарха Кирила.

Како је саопштено, дан раније су у Кијевско-печерској лаври и на објектима УПЦ у региону Ривне спроведене „контраобавештајне мере”, током којих су снаге безбедности трагале за диверзантима, странцима и оружјем. До вечери су се појавиле информације да је Врховна рада регистровала предлог закона о забрани Руске Православне Цркве у Украјини.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 23 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 47 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.