header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У Софији одржани протести против посете шефа ОВСЦ Московске патријаршије
У Софији одржани протести против посете шефа ОВСЦ Московске патријаршије Штампај Е-пошта
уторак, 06 децембар 2022

 МОСКВА, 6. децембра – РИА Новости, Олга Липич. Председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије митрополит волоколамски Антоније рекао је за РИА Новости да је у уторак служио Литургију у руској цркви у Софији заједно са епископима Бугарске Цркве и у присуству руског амбасадора, упркос протестима непознатих лица који су долазили са улице, након чега су архијереји обе Цркве прошетали централним улицама главног града Бугарске.

Раније је Novinite јавио да су демонстранти против посете председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије узвикивали антируске пароле и блокирали руску цркву у центру Софије, где је богослужењу присуствовала и руски амбасадор Елеонора Митрофанова.

"Данас смо са архијерејима Бугарске Православне Цркве служили Свету Литургију у руској цркви Софији. У цркву је дошло много верника. Међу њима је био и амбасадор Руске Федерације. Пред крај Литургије чули смо неки звуци који су допирали са улице, али то није ометало службу“, рекао је митрополит Антоније за РИА Новости.

После Литургије, архијереји Руске и Бугарске Цркве одслужили су и молебен Светом Серафиму (Соболеву), Богучарском Чудотворцу. Као резултат револуције у Русији, од 1921. године управља руским заједницама у Бугарској, а затим се у априлу 1945. године обратио патријарху Алексију I са молбом да буде примљен у Московску патријаршију. Сахрањен у крипти руске Никољске цркве.

„После богослужења разговарали смо са епископима Бугарске Цркве и свештенством који је стигао на празник уз шољицу кафе, а затим смо сви прошетали централним улицама Софије до Саборне цркве Александра Невског, пешке, у мантијама. Многи пролазници су, видевши нас, прилазили да благослове. „Нисмо видели. Можда су своју „мисију“ испуњавали у строгом складу са сатним распоредом и нису хтели да остану прековремено да нас чекају, рекао је саговорник агенције.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.