header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Братија Кијево-печерске лавре потврдила лојалност канонској Цркви
Братија Кијево-печерске лавре потврдила лојалност канонској Цркви Штампај Е-пошта
среда, 08 фебруар 2023
         Оданост Украјинској православној цркви, на челу са митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем, потврдио је намјесник и братија Светоуспенске Кијево-печерске лавре у обраћању од 26. јануара 2023. године. Текст је објављен као одговор на изјаве поглавара расколничке такозване „Православне цркве Украјине“ Епифанија (Думенка) да је већина монаха древног манастира спремна да пређе у његов састав.

У свом апелу, јерархија и братија наводе да у страшном времену војне катастрофе и изузетно тешким искушењима за Украјину доживљавају угњетавање у својим активностима и вјерском животу. Конкретно: врше се претреси, покрећу кривични поступци, изричу се санкције, блокирају се банковни рачуни, у највећим храмовима лавре – Успенском саборном храму и Трпезној цркви – свештенству УПЦ забрањено је богослужење.

Поред тога, правно лице са скоро идентичним именом региструје држава – вјерска организација Светоуспенске Кијево-Печерске лавре (манастир) Украјинске православне цркве (то јест расколничке ПЦУ), и њен поглавар Епифаније (Думенко) увјерен је да житељи манастира желе да се преселе у "ПЦУ".

„Међутим, немогуће је потврдно одговорити на једноставно питање: како се неки хришћанин може молити у храму са разбојницима који су први протјерали чланове Тијела Христовог из ове светиње, а то чине и у другим мјестима наше државе, а затим их позвати на „заједничку молитву“?“ – напомињу братија у свом апелу.

Монаси увјеравају да улажу све напоре „да заштите како свој манастир, тако и непроцењиво искуство монашке школе које се развило током дугог времена њеног постојања“.

Снагу и самопоуздање у изабраном положају додају им догађаји од прије сто година, када су уз помоћ ГПУ (тајна полоција) у Лаври заплијењене све цркве и предате такозваној „Живој цркви“, када се очекивало да ће заједно са зградама, заплијенити и манастирско братство. Али од више од 500 монаха, мање од 10 људи кренуло путем раскола, али су се и они убрзо покајали.

„Покушавамо да наставимо ову традицију вјерности, па ако чујете од некога (ко год да вам каже) за промјену нашег става, немојте вјеровати. Не одустајемо, ни у цјелини, ни дјелимично, од наше вјере, напајане светошћу прошлих вјекова, зарад промјењивих политичких манипулација. У овом периоду проживјели смо манадате шест предсједника и не можемо да им се покоравамо ако такво потчињавање води далеко од Истине, јер ми нисмо политички присталице, већ дјеца Божија“, напомињу братија у апелу.

Како уверава свештенство и монаштво лавре, „били смо, јесмо и бићемо у Истини и вјерни смо нашој канонској Цркви и њеном предстојатељу – Његовом Блаженству митрополиту Онуфрију. Од вјерника су молили да молитве за братију. 

Преузето са: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.