header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Црква Чешких Земаља и Словачке признала аутокефалност тзв. "Македонске православне цркве"
Црква Чешких Земаља и Словачке признала аутокефалност тзв. "Македонске православне цркве" Штампај Е-пошта
уторак, 14 фебруар 2023

 Свети синод Православне Цркве Чешких земаља и Словачке на састанку 7. фебруара 2023. признао је аутокефалност такозване „Македонске православне цркве, пише orthodoxianewsagency.gr.

Како наводи издање, Синод на челу са архиепископом прешовским, митрополитом Чешких земаља и Словачке Ростиславом упознао се са писмима  патријарха Вартоломеја о обнављању евхаристијског општења са Македонском црквом и са поруком патријарха српског Порфирија о давању аутокефалности.

Свети Синод је изразио задовољство због признавања још једне аутокефалне Цркве, међутим, у њеној одлуци се користи само назив „Црква Северне Македоније“, а не помиње се „Охридска архиепископија“.

Подсећамо да је Порфирије је 5. јуна 2022. године уручио поглавару Македонске цркве архиепископу Стефану Томос о аутокефалности.

Шеф Фанара је 9. јуна предао Архиепископу Стефану Патријаршијски и Синодални акт о пријему Цркве Северне Македоније у литургијско и канонско јединство.

Аутокефалност такозване „Македонске православне цркве“ до сада су признале Руска, Бугарска и Румунска Православна Црква.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 125 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.