header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Албанци признали Македонце, али без помињања Београдске патријаршије иједном речју!
Албанци признали Македонце, али без помињања Београдске патријаршије иједном речју! Штампај Е-пошта
недеља, 26 фебруар 2023

 Синод Албанске Цркве „очекује извесно регулисање статуса аутокефалности и тачан назив нове Помесне цркве”.

Дана 23. фебруара 2023. године, Свети Синод Албанске Православне Цркве Албаније примио је такозвану „Православну цркву Македоније у евхаристијско општење.

У саопштењу Албанске Цркве наводи се да Синод на свом састанку, којим је председавао архиепископ Анастасије, са „радошћу“ поздравља одлуку Константинопољске патријаршије.

Синод Цркве Албаније одлучио је да „прима у евхаристијско општење јерархију, свештенство и мирјане Цркве под руководством архиепископа Стефана“ и признаје назив ове Цркве као „Охридска“.

У саопштењу се појашњава да подручје јурисдикције ове Цркве „лежи само у границама територије државе Северна Македонија“.

„Православна Црква у Албанији у протеклом периоду није давала никакве јавне изјаве, чекајући да се заврше неопходне црквене процедуре. У потпуности сагласни да је поменутом одлуком, широко прихваћеном, залечена рана постојећег раскола и да је обезбеђен мир и јединство у свој својој пунини, чека извесно регулисање статуса аутокефалности и тачан назив нове Помесне цркве, коју је обезбедио долично поштовани центар Васељенске Патријаршије“, наводи се у документу Албанске Цркве.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.