header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Радост наша! Грузијска Православна Црква канонизовала оца Серафима Роуза
Радост наша! Грузијска Православна Црква канонизовала оца Серафима Роуза Штампај Е-пошта
среда, 01 март 2023

 СВЕТИ ОЧЕ СЕРАФИМЕ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Митрополит акхалкалакски, кумурдојски и карски Николај из Грузијске Православне Цркве огласио је информацију о канонизацији јеромонаха Серафима (Роуз), преноси Orthochristian.com.

Вест је објављена 26. фебруара 2023. године, током Свете Литургије, коју је грузијски архијереј служио у цркви Архангела Михаила у својој епархији, заједно са Његовим Преосвештенством епископом форт-уертским Герасимом (Православна Црква у Америци), духовним чедом оца Серафима у манастиру Светог Германа у Платини у Калифорнији.

Обраћајући се епископу Герасиму, митрополит Николај је рекао да је јеромонах Серафим само недељу дана пре тога канонизован у акхалкалакској епархији, о чему сведочи икона о. Серафима, која се налази у храму (икону је могуће видети лево од архимандрита на почетку видео снимка са канала «Punks and Monks»):

      

Владика је захвалио епископу Герасиму на доласку и рекао: „Мислим да није случајно што смо пре недељу дана поставили у храму икону његовог духовног оца, о. Серафим (Роуза). И мислим да такође није случајно што отац Серафим (Роуз) није канонизован у свету, већ је канонизован у нашој епархији, и то ће одавде кренути“.

„Епископ Герасим је први пут дошао у Грузију 1991. године, 10 година после упокојења о. Серафим Роуза. И у том тешком периоду успели смо да штампамо две његове књиге и можда је то један од разлога зашто долазите тако често“, рекао је митрополит Николај обраћајући се америчком јерарху.

Митрополит Николај и епископ Герасим били су у септембру у манастиру Светог Германа Аљаског током поклоничког путовања у част 40. годишњице упокојења оца Серафима.

По сведочењу грузијског јерарха, он је тада дошао у Америку са посебном мисијом – да надахне на званично прослављање оца Серафима. Он је посетио преосвећеног Максима, епископа лосанђелеског Српске Православне Цркве, како би поделио са њим свој предлог (мада је отац Серафим био јеромонах Руске Православне Заграничне Цркве у манастира Светог Германа, где почивају његове мошти, који сада припада Српској Цркви).

Митрополит Николај је такође посетио манастир Свете Тројице у Џорданвилу, држава Њујорк, крајем октобра, на 25. годишњицу представљења чувара чудотворне Монтреалске Иверске иконе Пресвете Богородице Хосе Муњос – Кортеса, са сличним предлогом – да је дошло време за канонизацију брата Хосеа.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.