header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Евсевије Петровић: О верном Народу и неверним старешинама
Евсевије Петровић: О верном Народу и неверним старешинама Штампај Е-пошта
понедељак, 06 март 2023

Данас, у самом срцу крешева последње ноћне битке Великог Рата Светлости и Таме, немогуће је достојно славити Победу Православља, на коју нас Црква опет и опет подсећа. И мада је Победа Вером извесна, не може се славити док се све руши и гори око нас, и тоне у крви, и плотској и духовној. Али се можемо макар мало утешити и укрепити обећањем Истине.

Владика Николај изрекао је и записао једну беседу о „верном народу и неверним старешинама“. У њој он каже како во времја Оно, о Првом Доласку Христовом „они који бејаху први у власти и части, бејаху последњи у вери“. А „они који немаху никакву част ни власт бејаху први у вери“.

И као што је моменат изласка сунца физички налик моменту његовог заласка, аналогично и логично је да слично буде и о Другом Доласку Господњем, у смирају дана овога века и истовремено у новом незалазном изласку Сунца Правде, којем се као у бунилу бауљајући приближавамо. Они који у црквама првенствују у власти и части, најништији су у Вери – Благочестију и Богочестију.

Ко су данас – у највишој нашој стварности, Цркви – водећи учитељи лажи?

Ко су кључни агенти раздељења Цркве (=Лаоса, Народа Божјег)?

Ко су најмоћнији (најауторитативнији) конзерватори безакоња?

Ко су највиши покровитељи неправде (они који је покривају својом влашћу)?

Ко су полуге силе уништитељске, сасуди безумља и проводници воље Лукавога у Тело Христово и у сву умну Васељену?

Ко су „провајдери“ и дистрибутери Зла?

Као и у време Оно – они који имају власт у цркви. И као што се у оно време ти поглавари старозаветне цркве, власт имајући првосвештеници, садукеји, фарисеји, законици и књижевници, легитимни, „канонски“ чувари Закона и служитељи Олтара, „испунише безумља“ (Лука 6:11) пред Христом, Истином, тако се и данас безумљем испунише „канонски“ поглавари Цркве (цркава), пред Христом, Истином, Који је ту, пред вратима.

У младој Цркви, када се формирало њено првобитно устројство (време првих постапостолских мужева, Игњатија Богоносца, „оца еклесиологије“...), брзо умножени верни Народ почео је да губи кохезиону силу, православност (под утицајем властољубивих и користољубивих лажних учитеља и учитеља лажи...), и кренуо да се полако дели. Тада се искристалисала институција епископа као симбол и гарант Ортодоксије и жижа, свеза Јединства.

Данас, епископи су ти који су изгубили православност (екуменизам, сергијанизам, уније, новаторства-модернизам, качење канона Цркве „мачку о реп“, мењање Предања...) и који су почели да се деле и уносе не раздељења, него потпуни распад у Цркви (http://borbazaveru.info/). А верни Народ је (п)остао носилац и гарант Ортодоксије и Јединства у Истини (по догматској дефиницији Посланице православних Патријараха 1848.). И Ортоетике, да, јер изгубивши духовни разум, главари су у себи погубили и изгубили и образ људски, и чојство које је са јунаштвом Србима од искона својствено било (па тако данашњи црни патријарх српски физички ликом више сличи на необријаног Саи Бабу него на неког Србина, а морално је још и нижи – Саи Баба се као ревносни монах никад није вуцарао по Лас Вегасу, „Престоници Греха“, и никад није пољубио руку поглавару „црне интернационале“, папи римском...). Закономерно, јер хришћански морал не може да надживи смрт (пад) хришћанске догматске вере.

Преостаје још само да му – Народу – то неко објасни, да га пробуди из хипнозе (омађијаности), развеже му видљиве и невидљиве свезе које га преко синова Сатаниних (Јован 8:44), безброј црних лилипутанаца, везују са Сатаном самим, да се од-једини од Зла и да стане сам на своје ноге – да устане. Онда ће већ сам схватити колика је његова сила и његова власт. И тада његовом Царству неће бити краја.

Востани, Народе Христов!

Евсевије П.

          О Недељи  Православља 2023.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.