header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Међународни кривични суд у Хагу оптужује руског председника за ратне злочине у Украјини
Међународни кривични суд у Хагу оптужује руског председника за ратне злочине у Украјини Штампај Е-пошта
петак, 17 март 2023

 Међународни кривични суд (МКС) издао је у петак налог за хапшење руског председника Владимира Путина, оптужујуćи га да је одговоран за ратне злочине почињене у Украјини.

Москва је више пута негирала оптужбе за злочине током своје једногодишње инвазије на свог суседа.

Суд је у саопштењу навео да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (деце) и противправног пресељења становништва (деце) из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију“.

У саопштењу се наводи да су злочини почињени у Украјини од 24. фебруара 2022. када је Русија започела своју инвазију у пуном обиму.

Овај суд је данас издао и налог за хапшење Марије Алексејевне Лвове-Белове, комесарке за права детета у Канцеларији председника Руске Федерације, због сличних оптужби.

У саопштењу МКС се наводи да је претпретресно веćе сматрало, на основу захтева тужилаштва од 22. фебруара 2023, да постоје разумни разлози за веровање да сваки осумњичени сноси одговорност за ратни злочин противправне депортације становништва и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине Руској Федерацији, на штету украјинске деце.

„Веćе је сматрало да су налози тајни како би се заштитиле жртве и сведоци, као и истрага. Ипак, имајуćи у виду да је понашање о којем се говори у садашњој ситуацији наводно у току и да јавна свест о налозима може допринети спречавању даљег чињења злочина, Веćе је сматрало да је у интересу правде да овласти Секретаријат да јавно открије постојање потерница, имена осумњичених, кривична дела за која су потернице издате и видове одговорности које је утврдило Веćе“.

Наведени налози за хапшење издати су на основу захтева које је Тужилаштво поднело 22. фебруара 2023. године, указује се.

Налози су уследили дан након што је истрага коју подржавају Уједињене нације оптужила Русију да је починила широке ратне злочине у Украјини, укључујуćи присилне депортације деце у областима које контролише, преноси Al Džazira.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да налог за хапшење Путина нема „никакав значај“, prenosi Rojters.

Вест о налогу за хапшење стигла је уочи планиране државне посете кинеског председника Си Ђинпинга Москви следеćе недеље, која ćе вероватно учврстити много ближе везе између Русије и Кине баш у тренутку када односи Москве и Запада доживе нове падове.

Русија је стављена под незапамćене санкције Запада откако је послао десетине хиљада војника у Украјину 24. фебруара 2022.

Извор: "Данас"

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.