header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Александријски патријарх - екумениста: унапређивати дело јединства с римокатолицима
Александријски патријарх - екумениста: унапређивати дело јединства с римокатолицима Штампај Е-пошта
петак, 02 јун 2023

 На састанку комисије за дијалог са Римокатоличком „црквом“, александријски патријарх је подсетио на тежњу хришћана за јединством.

У Александрији је 1. јуна 2023. године одржана церемонија отварања заједничке комисије богословског дијалога између Православне и Римокатоличке цркве“ (РКЦ) „Дијалог љубави“, преноси сајт Александријске цркве.

У свом говору на почетку рада комисије, патријарх александријски Теодор је навео да се „теолошки дијалог мора неговати, развијати и плодоносно, на свим нивоима, уз искреност, поштење и узајамно поштовање“.

Патријарх је подсетио на кораке који су већ предузети у дијалогу са РКЦ, који „подсећају на дужност и одговорност да и даље унапређујемо дело јединства“, и навео да „морамо постати служитељи јединства Цркве са љубављу Истине Христове, не одбацујући верне“.

Такође, александријски патријарх је улогу константинопољског патријарха у дијалогу прогласио „првим међу једнакима“, који је „веома тачно рекао да је питање јединства велико и свето, да то није ствар појединаца, већ целог Православља и да је потребно са поштовањем и са дужним уважавањем га проучавати у сарадњи са свим Помесним Црквама, избегавајући било какво насилно деловање.”

Раније смо већ известили да се у Александрији води екуменистички „дијалог“ љубави између „православних“ и римокатолика.

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 02 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.