header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Папа појаснио првенство Рима у "уједињеној Цркви"
Папа појаснио првенство Рима у "уједињеној Цркви" Штампај Е-пошта
петак, 30 јун 2023

 Папа сматра да прерогативи римског епископа не треба нужно у потпуности да буду проширени на православне заједнице.

Након мисе у базилици Светог Петра у Риму, где су се заједно са католичком јерархијом молили делегати Констатнинопољске цркве, папа Фрања је одржао одвојени састанак са епископима Фанара, на којем је објаснио како види статус цркве трона Рима у цркви сједињеној са православнима. Извештај са састанка објавио је „Ватикан њус“.

Папа је изразио радост због резултата рада заједничке комисије католика и православаца у Александрији, на основу које је усвојен документ „Синодалност и првенство у другом миленијуму и данас“.

Папа је рекао да смо данас „позвани заједно да тражимо начин да остваримо примат, који, у контексту синодалности, служи црквеном заједништву на васељенском нивоу“.

Он је објаснио да прерогативи које има римски бискуп "над сопственом бискупијом и католичком заједницом" не би требало нужно да се проширују на православне заједнице. Он је нагласио да када Цркве постану „потпуно уједињене у вери и љубави, облик у којем ће епископ Рима вршити своју евхаристијску службу у Цркви на екуменском нивоу мора бити резултат нераскидиве везе између првенства и саборности“.

Папа је такође изјавио да ће „потпуно јединство бити дар Духа Светога и да га треба тражити у Духу“; и треба да произилази из „братске љубави“ између сестара и браће који су „способни да своју различитост ставе у шири контекст“.

Папа је свој говор завршио уз уверење у молитвама и замолио фанариоте да се моле за себе и своју службу, како би „захваљујући заступништву Светих Петра и Павла и Светог Андреја, брата Петровог, овај сусрет био још један корак на нашем путу ка видљивом јединству у вери и љубави“.

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.