header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Кирил je говорио, да ли је могуће да се причести тамо где њега не помињу
Патријарх Кирил je говорио, да ли је могуће да се причести тамо где њега не помињу Штампај Е-пошта
среда, 19 јул 2023

 Поглавар Руске Православне Цркве сматра да свештеници и архијереји који га не помињу немају савест и храброст.

Патријарх Руске Православне Цркве Кирил је 19. јула 2023. године у извештају на Архијерејском саветовању навео да је „у једном броју епархија и парохија на оним територијама где државе врше притисак на Цркву, престало помињање имена Патријарха, предвиђено канонима. Извештај је објављен на сајту Московске патријаршије.

Поглавар Руске Православне Цркве је изјавио да је „прекид таквог помињања отворена врата за клизање у раскол“, „свештенство има право да не испуни безаконе захтеве да престане да помињање патријарха, а лаици с правом очекују од њиховог свештенства да врши такво помињање и сачува јединство Цркве“.

Према његовим речима, у Патријаршију стижу писма са „болним питањем“ да ли је могуће причешћивати се у црквама у којима се не помиње поглавар Руске Православне Цркве.

Патријарх Кирил је навео да Свете Тајне оних епископа и свештеника, који „нису имали савести да држе овај канонски поредак“, остају валидне.

Истовремено, сматра да је „поштено“ „не прихватити речи које одбацују црквено јединство и које су уперене против њега, што се, нажалост, може чути од неких свештенослужитеља“.

Патријарх Кирил се раније жалио на „недовољно изражено“ јединство РПЦ.

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 128 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.