header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Где коначно да нађемо ту срећу?
Где коначно да нађемо ту срећу? Штампај Е-пошта
понедељак, 31 јул 2023

 Веровао човек у Бога или не, једна непрестана тежња, можда и неосвешћена стоји у његовој души – човек жели да буде срећан. Где да нађе ту срећу? Да је стварно нађе, а не да после неког времена схвати да се опет прешао? Прочитајте одговор светих Пајсија Светогорца и Нектарија Егинског који су живели у 20. веку, веку у коме је људски род био дубоко несрећан.

Свети Пајсије Светогорац: „Сви траже мир, али тај мир налази се у нама самима. Сироти људи који иду од светиње до светиње, устваири траже Христа, а у исто време, Он је ту, крај њих. И мада могу да Га нађу без по муке, они се умарају и на крају Га и не налазе. Један духован човек не задовољава се шетањем и разгледањем разних драгоцености. То је за оне који пате, како би на кратко заборавили своју муку. Духован човек који у себи осећа божанску утеху, нема потребу за тим стварима. А ако у себи не осећа ту божанску утеху, уопште се не разликује од људи светског настројења“.[1]

Свети Нектарије Егински: „Колико су у заблуди људи који траже срећу ван себе – у страним земљама и путовањима, богатству и слави, великој власти и насладама, задовољствима и у испразним стварима које као свој крај имају горчину! Градити здање среће ван сопственог срца исто је што и градити дом на месту које се подвргава честим земљотресима. Срећа се налази у нама самима и блажен је човек који је то разумео… Срећа је – чисто срце, јер такво срце постаје престо Божији. Господ за људе који имају чисто срце говори: „Уселићу се у њих и живјећу у њима и бићу им Бог и они ће бити Мој народ“ (2 Кор. 6:16). Шта њима још може недостајати? Ништа, заиста ништа! Јер у свом срцу имају највеће благо – Самог Бога!“[2]

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Тврђава истине"

 ____________

[1] Старац Пајсије Светогорац, Поуке, том 2, Духовно буђење, стр. 106, Врање 2009.

[2] 300 изрека подвижника Православне Цркве, саставио Ђакон Георгије Максимов. Манастир Дивљана 2019.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 31 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.