header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Александар Крајев: Да ли фанариоти тону у раскол?
Александар Крајев: Да ли фанариоти тону у раскол? Штампај Е-пошта
среда, 30 август 2023

 Што даље, то је очигледније да учење о Цркви како га представљају Фанар и његови савезници постаје потпуно јеретичко.

Који су елементи овог учења?

Прво, реч је о теорији „првих без једнаких“, по којој Константинопољ има неке посебне привилегије и моћ у православном свету.

Друго, то је философско (а не теолошко) тумачење односа саборности и првенства у Цркви, изнесено углавном у списима митрополита пергамског Јована (Зизјуласа). У овом тумачењу, саборност, посебно на универзалном нивоу, добија, заправо, илузорни карактер и претвара се у своју супротност. Ово учење је повезано и са искрено речено јеретичким учењем о „монархији“ Бога Оца на штету става о једнакости свих личности Свете Тројице (реч је о тумачењу Зизијуласа, а не о традиционалном православном учење о једноначалију Бога Оца).

Треће, реч је о својеврсној употреби концепта „Мајка Црква“ од стране Константинопољске патријаршије, према којој је Константинопољ проглашен за својеврсни извор свих осталих Помесних Цркава. И то не само историјски извор, већ извесни мистични почетак целе Православне Цркве, без којег она не може постојати.

Четврто, реч је о теорији о примату грчког народа у Православљу, који се проглашава за неку врсту ексклузивног „носиоца“ Православља, док су остали православни народи споредни и богословски зависни од Грка.

Пето, ово је теорија неједнакости помесних Цркава, које се деле на „древне“ и „нове“. А први наводно имају право да скоро владају над свим осталима, суде им, мењају им канонски статус итд.

Сви ови елементи у овом тренутку већ чине систем неопапистичког мишљења фанариота и њихових савезника.

И овај систем не може а да не изазове одбацивање у већини Помесних Цркава. Што може довести до раскола у Православљу, где ће фанариоти и неке грчке цркве бити расколници, који ризикују да буду изоловани од остатка православног света.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.