header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Шта ће бити с УПЦ
Шта ће бити с УПЦ Штампај Е-пошта
недеља, 03 септембар 2023

 После Феофаније, у УПЦ су дате изјаве да њен даљи канонски статус треба да одреди Свеправославни сабор.

Многи можда мисле да је идеја логична. Штавише, УПЦ покушава да поднесе бар неку основу – позивајући се на „пример Кипарске цркве, која је добила аутокефалност на III Васељенском сабору (https://t.me/pravblog1/7287)“.

Али поставимо питање: колико је реално сазивање и одржавање таквог сабора?

Прво, Фанар верује да само он има право да сазива такве саборе. И пошто су (нагло) потписали прописе Критског сабора, изгледа да се већина Помесних Цркава сложила са овим правом.

Друго, патријарх Вартоломеј сматра да само Константинопољска црква има право да даје аутокефалност. У том контексту, он никада неће пристати на одржавање таквог сабора, јер сматра да је украјинско црквено питање решено. Са његове тачке гледишта, након давања томоса "ПЦ", УПЦ треба да се распусти и да се улије у структуру "Епифанија" Думенка. Тешко је замислити да би се Фанар изненада предомислио и поништио сопствене одлуке, напуштајући своје претензије на статус „првог без премца“. То ће бити само у фантазији.

Треће, Фанар је раније игнорисао све позиве помесних Цркава по овом питању. И оштро је реаговао на организацију сусрета предстојатеља помесних Цркава у Аману од стране Јерусалимске патријаршије. Заузврат, овај други није имао храбрости да се суочи са Фанаром и на саборан начин осуди његове антиканонске поступке.

Тако испада да се одбијањем канонске везе са РПЦ УПЦ налази у безизлазној ситуацији, јер питање свог канонског статуса не може да реши „на свој начин“. Истовремено, њени спољни непријатељи и унутрашња „пета колона“ користе ову ситуацију, гурајући УПЦ на пут који је зацртао Фанар.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.