header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Отимачи Лавре одредили ценовник за приступ моштима
Отимачи Лавре одредили ценовник за приступ моштима Штампај Е-пошта
уторак, 12 септембар 2023

 Савез православних новинара: Кијев одредио цене за приступ светим моштима

МОСКВА, 11. септембра - РИА Новости. Савез православних новинара саопштава да су након што је државни резерват „Кијево-печерска лавра“ запечатио пет зграда манастира, власти утврдиле ценовник екскурзија за све који желе да иду у пећине до светих моштију, а цена варира од 150 до 2000 гривна (од 4 до 54 долара респективно).

Раније и О. Директор националног резервата „Кијево-печерска лавра” Максим Остапенко рекао је да ће приступ верницима на територију Доње лавре бити затворен од 11. августа док комисија Министарства културе Украјине не врати све објекте Лавре у стање власништва. Он је појаснио да монаси могу да бораве на територији манастира, а у хотелима који се налазе у манастиру биће организовани војни рехабилитациони центри. „Месец дана након што су власти затвориле Доњу лавру за вернике, у пећине се може ући... плаћајући екскурзију. Од средине септембра 2023. верници могу само за новац да уђу у пећине Кијевопечерске лавре,” преноси Савез новинара, позивајући се на ценовник резервата.

Из објављеног ценовника произилази да је минимална цена коју мора платити особа која жели да се поклони моштима монаха 150 гривни (4 долара), ако је у групи 5 људи. „Обилазак Горње лавре и пећина (од 5 особа) - цена 150 гривни по особи“, каже се у огласу.

Такође постоји могућност посете пећинама Доње Лавре. Цена екскурзије за групу од 10 људи износиће 1.200 гривни (32 долара) за свакога или „појединачно“ уз плаћање истог износа. Између осталог, „услуга индивидуалног излета“ у Горњој лаври и пећинама кошта 1.500 гривни (40 долара).

Доња лавра је део Кијево-печерске лавре, где се налазе пећине са моштима Светитеља, братски монашки збор, хотел за ходочаснике, Кијевска богословска академија и Богословија и сви храмови Лавре који су остали под јурисдикцијом УПЦ.

Украјинске власти су током прошле године организовале највећи талас прогона УПЦ у модерној историји земље. Позивајући се на њену везу са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а у парламент је поднет предлог закона да се она заправо забрани у Украјини. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира, у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.