header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Шта Ватикан жели у Украјини: успоставити мир или превести Православље у Римокатолицизам?
Шта Ватикан жели у Украјини: успоставити мир или превести Православље у Римокатолицизам? Штампај Е-пошта
петак, 15 септембар 2023

 „Нехотична грешка руских и украјинских експерата (https://bloknot.ru/obshhestvo/chto-) је што свако помињање наших земаља разматрамо искључиво са становишта сукоба који је у току. Папа је добро рекао о Русији, што значи за Русе да је 'један од наших', а за Украјинце је 'непријатељ“. Али за Ватикан, све што се сада дешава је само још један од ратова који су вођени у Европи, и то је, пре свега, прозор јединствене могућности која се отвара за дипломатију Свете столице и католицизам уопште.

С обзиром на то да Европа промовише нерађање деце (https://bloknot.ru/nauka/deti-), а у муслиманским земљама је традиција супротна, удео хришћанске популације ће сваке године рапидно опадати. Нереално је рачунати на „претварање” гостујућих следбеника ислама у католике. То значи да Ватикан има само један начин да одржи ниво свог утицаја – масовно привлачење представника других хришћанских деноминација католицизму.

Ово неће радити са протестантима у Европи. За већину њих религија је део националне културе и породичних вредности. Не постоје мотиви за прелазак у „ванземаљски“ католицизам. И у том контексту, ситуација у Украјини је једноставно јединствена за планове Ватикана.

Све ове замршености око „аутокефалности“ и „томоса“ под изговором међудржавних, политичких и војних тешкоћа заправо доводе до једног једноставног резултата – преласка свих православних структура Украјине под контролу Ватикана.

Мотивација за Украјинце је једноставна: поглавар Украјинске гркокатоличке цркве Свјатослав Шевчук рекао је да Украјина „може да победи“ Русију само ако је „у јединству са католичанством“.

Како примећује политиколог Данила Гурејев, узимајући у обзир изабрани антируски вектор, кијевски политичари могу одлучити да пређу у католицизам:

„Главни задатак Украјине данас, културно и историјски, јесте да се одвоји од руског идентитета. Културно и духовно. А најкултурнији моменат је повезан са религијом“, сигуран је политиколог.

Односно, мржња која се распламсава у Украјини према свему што је повезано са Русијом идеално се уклапа у планове Ватикана да задржи утицај Свете столице. А кораци ка „покатоличењу“ Украјине које је начинио режим Зеленског јасно показују куда земља иде.

Што се тиче папиних „проруски' изјава, оне могу бити само 'скретање пажње' које је осмишљено да уљуљка будност Руса, који се, на позадини тоталне русофобије, искрено радују свакој лепој речи упућеној њиховој земљи и култури.”

 

 

Превод: "Правблог"

Извор: https://bloknot.ru

Последњи пут ажурирано ( петак, 15 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.