header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АПОКАЛИПСА arrow Земља неће давати плодове...
Земља неће давати плодове... Штампај Е-пошта
недеља, 17 септембар 2023

 ПИТАЊЕ. Како разумети оно што је речено у Писму: У Царствy Антихриста: „Небо неће дати росе, облаци неће дати воде, земља ће одбацити плодове своје, море ће се напунити смрадом, рибе ће му умрети, реке ће пресушити, род ће пресушити, студенци ће осиромашити, звери ће устати на људе, стока и четвороношке ће умрети“. Да ли ће све то бити остварено видљиво и чулно?

ОДГОВОР. Сво Божанско Писмо је подељено на историјско, алегоријско и поучно. Историја ће испричати догађаје из прошлих времена. Алегорија објашњава значење скривеног говора. Морално учење из свега узима оно што је прикладно и тиме улепшава дату реч. А у предложеном писању неће бити описани прошли феномени, већ будући. Будућа предвиђања спадају у категорију пророчких списа. Дакле, предложени стих спада у категорију тајанствених, као што ћемо видети: „Небо неће дати росе“ - ово је вербално небо које преноси славу Божију. „Анђео и свети човек могу да говоре. (Псалтир тумачења, л. 132).

"Облаци неће дати воде" - облаци означавају пророке, како каже пророк Исаија: "Нека се радују небеса и нека облаци шкропе правду или истину. Киша: - облаци чекају истину, они су божански људи – духовна киша, односно изливање речи по врлини“. (Тумачење псалма, л 237 књ.). То значи да Божанска благодат неће напојити, као киша, оне људе над којима влада Антихрист.

„Земља ће одбацити своје плодове“ – према тумачењу Атанасија Александријског, „земља је разумна, али су њени плодови благочестива журба“. (Тумачење псалма, л. 530).

Теодор такође објашњава: „Киша, говор, духовно давање, рано са Старим заветом, касније са новим, њима се напоји алегоријска земља, односно душа човекова. (Тумачење псалма, л. 517 књ.). Следствено томе, у Антихристовом царству неће отврднути чулна земља, него људске душе, исушене неверјем и делањима противним Богу, неће дати плода, односно вере и добрих дела.

„Море ће се напунити смрада. Море, по тумачењу блаженог Јеронима, означава свет и ово доба, препуно горких и сланих таласа. (Јеронимова дела, 12. део, стр. 57).

— Рибе његове ће изумрти. Рибе, по тумачењу блажених. Исихија, „они који пливају у стварима овога живота, као у таласима“ (тумачење псалма, л. 68). „Два су рођења за човека: природно и духовно, и две смрти: природна и будућа, осуда за неверовање и грехе у вечне муке. Истинско и свето крштење оживљава човека у небески живот, а лажно и јеретичко крштење човека предаје духовној смрти“ (блажени Јероним, 6. део, стр. 78). Стога ће рибе, односно људи као неме рибе, пливајући у мору овога живота, умрети духовном смрћу од поквареног живота, као што је Господ рекао Петру: „Остави мртве да сахрањују своје мртваце“ (Матеј 26).

„Реке ће пресушити... студенци ће осиромашити. Реке – поуку јеванђељску, блажени Атанасије тумачи: „Река Божија, са седамдесет предводника, јесте благодат Духа Светога, дели се у браздама, изливајући једноме реч мудрости, а овоме разума, другима дарове исцељења“ (Тумачење псалма, л. 517 о.). Студенци, односно извори, су свети пророци, апостоли и јеванђелисти, како објашњава Кирило Александријски: „Обичај је да се богонадахнути извор и реке уподобљавају са другим светим писмима, некада светим пророком, и апостолом, и јеванђелистом, а такође и представницима светих цркава, објављујући људима реч Божанску, и свештене догмате правих и достојанствених учитеља, јер о њима говори глас пророка Исаије: оцрните воде радошћу са извора спасење. Они који су спасени осуђени су извором, који се изливају од људи, а близу је небеска реч, као што је Христос рекао: „Ко верује у мене, као што Писмо каже, из утробе његове потећи ће реке живе воде, које и саме примају од Христа“ (Псалам. Тумачење, фол. 778 том).

Из наведеног је јасно да за време Антихриста неће оскудевати чулни извори или студенци, већ духовни пастири, као они који имају реч живота, јер је у Писму речено: „Антихрист ће пресушити њене жиле и исушити њене изворе. И сви њени сасуди пожуде ће бити потрошени, као противљени Богу” (Саборн. Бол., л. 121).

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: "Телеграм" канал "Всенародное Покаяние"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 17 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.