header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Операција "Цитадела-2"
Операција "Цитадела-2" Штампај Е-пошта
четвртак, 28 септембар 2023

 Бугарски патријарх је у руски храм у Софији поставио (https://bg-patriarshia.bg/news/) своје свештенике, наводно, образлажући то бригом за храм и вернике. Пошто храм припада руској амбасади, патријарх се нада да ће то омогућити бугарском свештенству да у њему обавља службу. Истовремено, он гарантује да „ниједан део црквене имовине неће бити изгубљен или оштећен“. Ако се сетите да код Бугара гест „да“ значи „не“, а „не“ значи „да“, што увек збуњује странце, онда не треба да верујете њиховим гаранцијама без опреза.

Главна светиња руске цркве у Софији су мошти светог Серафима Соболева, који је посебно поштован у бугарској престоници. Затварање храма, повезано са протеривањем руских свештеника, изазвало је незадовољство међу верницима, који су били лишени могућности да се моле пред моштима угодника Божијег.

Бугарска патријаршија, како и приличи земљи која живи по стандардима западне демократије, не коментарише скандал око руског подворја, али обећава да ће на следећем Синоду размотрити „питања секуларне правне и административне природе“ у вези са њим, о чему је Патријарх Неофит обавестио посебним писмом предстојатеља Руске цркве.

Не бисмо се зачудили да је сестринска Црква, под изговором бриге за вернике, одлучила да истисне Руску цркву, а бугарске специјалне службе јој помоглему овој „побожној“ ствари.

Можда Руска православна црква не жури да верује обећањима патријарха Неофита и да још не прихвати од њега постављено свештенство? Ако је БПЦ толико забринута за судбину храма, зашто се њен Синод не обрати властима у земљи и не покуша да од њих добије дозволу да свештеници из Русије поново служе у манастиру у Софији?

 

Извор: "Со своей колокольни" (https://t.me/bellchamber/2947)

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.