header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Одељење за спољне послове РПЦ ради на штету Руске Цркве
Одељење за спољне послове РПЦ ради на штету Руске Цркве Штампај Е-пошта
субота, 14 октобар 2023

Дакле, шта је суштина? Ако одбацимо конспиролошке верзије да Одељење за спољне црквцене послове Московске патријаршије ради у интересу страних обавештајних служби и Ватикана (провера оваквих информација је одговорност овлашћених људи), онда са жаљењем морамо констатовати да, у смислу мотивације приликом доношења одређених одлука, посматрамо неизлечиви посттрауматски синдром изазван епохом Михаила Горбачова и распадом некада јединствене моћне земље. Од тада се, из неког разлога, сматра да преговорима и повезаним трговинама треба приступити не са најјачих могућих позиција, већ са ослабљених, изазваних прелиминарним једностраним уступцима.

           Овај синдром посматрамо не само у структурама власти, већ и у Цркви – како у руководећој врхушци РПЦ, која, како изгледа споља, или да би се поново спријатељила са Александријском патријаршијом, или да би угодила католицима, из неког разлога, уништава Афрички егзархат својим сопственим рукама, тако и у врхушци УПЦ, која је својим рукама ослабила себе до тог степена, да су кијевске власти једноставно престале да воде рачуна о њој.

При томе, наши „партнери“ уопште не следе нашем примеру – исти ти католици не намеравају да праве било какве уступке у Украјини или било где другде, а патуљаста Александријска патријаршија се понаша као да од ње зависи судбина света.

Или узмите, на пример, државу Израел. Из неког разлога, она не покушава свим силама да седне са Палестинцима за преговарачки сто, пошто је претходно направила неколико „гестова добре воље“. Њен задатак је да физички збрише појас Газе и западну обалу реке Јордан са лица земље, а затим да разговара, ако буде имала с ким.

То само има код нас да пуцамо себи у ногу, да би показали „добре намере“. Ако се ради о издаји - нека то испитају надлежни органи.

Али бојим се, да је ово из области психијатрије...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Георге.Д"

Преузето са: "Правблог"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.